Εγκαταλείπει την εξουσία ο Μοράλες – Οι Βολιβιανοί είπαν όχι σε νέα θητεία (vid)

Εγκαταλείπει την εξουσία ο Μοράλες – Οι Βολιβιανοί είπαν όχι σε νέα θητεία (vid)

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δε θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία, μετά την απόρριψη από τους ψηφοφόρους της αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε προτείνει ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα αυτό με το 51,33%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή και έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή με το 99,41% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, το 2006, αλλά και ο αρχαιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, υπέστη την πρώτη του πολιτική ήττα και θα εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020.

Ο 56χρονος Έβο Μοράλες είχε υποσχεθεί τη Δευτέρα ότι θα «σεβαστεί το αποτέλεσμα», όποιο κι αν είναι.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, που υπηρετεί την τρίτη του θητεία, επιδίωκε να θέσει υποψηφιότητα ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Η εκλογική επιτροπή εξήγησε ότι το ποσοστό των ψηφοδελτίων που έχει καταμετρηθεί σημαίνει ότι το αποτέλεσμα (51,33% όχι, 48,7% ναι) δεν μπορεί να μεταβληθεί.

Χθες ακόμη ο πρόεδρος της Βολιβίας εμφανιζόταν αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «αν κερδίσουμε, θα είναι για λίγες ψήφους, το ίδιο κι αν χάσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά, πριν από το δημοψήφισμα, από την ισπανική εφημερίδα El País, ο Μοράλες είχε πει πως αντιμετωπίζει με ηρεμία το ενδεχόμενο της ήττας του: «Είμαι έτοιμος. Με αυτό το ιστορικό (σ.σ. στην προεδρία της Βολιβίας), θα φύγω ευτυχής και ικανοποιημένος», είχε πει.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια