Εγκαινιάζεται η έκθεση «ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού»

Εγκαινιάζεται η έκθεση «ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού»

 

Η έκθεση «Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στο κόσμο του σουφισμού» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς από τις 2 Μαΐου έως 27 Ιουλίου 2014. Στo πλαίσιo της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με τον Δήμο Θεσσαλονίκης η έκθεση μεταφέρεται στο Οθωμανικό μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το μυστικισμό στις χώρες της Ανατολής, την ιστορία του και τις βασικές του έννοιες.

Ο ισλαμικός μυστικισμός ή σουφισμός αποτελεί ένα πνευματικό κίνημα που διαμορφώθηκε μέσα στο Ισλάμ. Ο σουφισμός είναι μια εσωτερική φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής και μια πνευματική πορεία προς τον θεό με κύριο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την ένωση με τον θεό μέσω της αγάπης και της αφοσίωσης. Η εμπειρία αυτή δεν εκφράζεται με λόγια, αλλά βιώνεται με ιδιάζουσες μυστικές πρακτικές. Υπό την έννοια αυτή ο μυστικισμός είναι ένα εσωτερικό κίνημα που απαντά σε πολλές θρησκείες.

Μια από τις βασικές πρακτικές του σουφισμού αποτελεί η τελετή ανάμνησης (ζιρκ) κατά την οποία η επαναλαμβανόμενη απαγγελία προσευχών ή του ονόματος του θεού σε συνδυασμό με το χορό ή τη συνοδεία μουσικής, βοηθούν τον μυημένο να υπερβεί το ατομικό του εγώ και να προσεγγίσει το θείο. Μυστικιστικές διδασκαλίες και πρακτικές από πολυάριθμους μουσουλμάνους και σουφικά τάγματα εκτιμάται ότι  υπάρχουν σήμερα, σε πολλές περιοχές του ισλαμικού κόσμου και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις καταβολές, την ιστορική διαδρομή και τη γεωγραφική τους προέλευση.Σχόλια