Εγκλωβισμένοι οι 50 κάτοικοι του χωριού Κλέπα στην Ορεινή Ναυπακτία – Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Εγκλωβισμένοι οι 50 κάτοικοι του χωριού Κλέπα στην Ορεινή Ναυπακτία – Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Σημαντικά εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πολλά χωριά έχουν εκκενωθεί.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στην Αιτωλοακαρνανία, στο χωριό Κλέπα της Ορεινής Ναυπακτίας, όπου 50 κάτοικοι έχουν αποκλειστεί από χθες, λόγω κατολισθήσεων στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να φτάσει στο χωριό μόνη η ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι το χωριό Κρυονέρι, και εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο αποκατάστασης του δρόμου προς το χωριό Κλέπα.

Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός, ότι η επικοινωνία των κατοίκων με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, καθώς στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις γραμμές του ΟΤΕ.

Σήμερα, λίγο μετά τις 14:00, απογειώθηκε ελικόπτερο από τη Ναύπακτο με γεωλόγο της περιφέρειας, προκειμένου να τον μεταφέρει στην Κλέπα για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση του γεωλογικού φαινομένου.

2

Στο ελικόπτερο θα επιβιβασθούν και τέσσερις κάτοικοι του χωριού, που χρήζουν άμεσης βοήθειας, ώστε να μεταφερθούν στη Ναύπακτο.

«Προσπαθούμε να φθάσουμε στην Κλέπα από τρία διαφορετική σημεία» αναφέρει σχετικά με την κατάσταση στο χωριό ο περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι «οι κατολισθήσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα».

3

Εκτεταμένες κατολισθήσεις, όμως, υπήρξαν και σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ορεινών οικισμών, όπως η Κοκκινόβρυση, ο Άγιος Θεόδωρος και ο Διπλάτανος.

4

Παράλληλα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο, μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα με αποτέλεσμα να τρέξουν μεγάλες ποσότητες νερού στον ποταμό Έβρο.

6

Στη Φθιώτιδα η κατάσταση είναι απελπιστική, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό, και τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα να παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς κατέρρευσαν τα γεφύρια που οδηγούσαν σε αυτά.

Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται, με χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά να έχουν καταστραφεί, ενώ πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας.

Αντίστοιχα, στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, με κατολισθήσεις να απειλούν ολόκληρα χωριά, ενώ στην Άρτα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν, από το πρωί του Σαββάτου, το σύνολο της Ηπείρου.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Στα Ιωάννινα, η αύξηση της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχει οδηγήσει στο να πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της λίμνης Παμβώτιδας.

Στη Θεσπρωτία, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

Τέλος, στην Πρέβεζα, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον δήμο Ζηρού και στον δήμο Πάργας, λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα.
Σχόλια