Εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες

Εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι και πάλι η ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ εδώ και σχεδόν 24 ώρες, καθώς η ΠΓΔΜ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της στους Αφγανούς μετανάστες και να αφήνει να περνούν στα εδάφη της μόνο Σύροι και Ιρακινοί.

Την ίδια ώρα, ακόμη και αυτοί που περνούν είναι πολύ λίγοι, καθώς οι έλεγχοι έχουν γίνει αυστηρότεροι, με αποτέλεσμα η πληρότητα στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Ενδεικτικό του προβλήματος το γεγονός ότι σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Σημειώνεται ότι πλέον ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δε θα μπορούν να περάσουν.

Διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους, Αφγανοί μετανάστες έκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Συγκεκριμένα, περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη και κάθισαν επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, όπου το πρωί έφτασαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι με τέσσερα καράβια από Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο και Λέσβο, επικράτησε ένταση, όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν πληρώσει σχεδόν 50€ εισιτήριο για να τους μεταφέρουν τα λεωφορεία στην Ειδομένη είδαν τις ελληνικές αρχές να τους υψώνουν… μπλόκο και να τους μεταφέρουν Σχιστό, Ελαιώνα και στο κέντρο φιλοξενίας στον ΟΛΠ.

Δεκάδες πρόσφυγες, φωνάζοντας «θέλουμε να φύγουμε» έκλεισαν το δρόμο μπροστά από την πλατεία Καραϊσκάκη στη διασταύρωση Γούναρη και Μιαλούλη και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα να κληθούν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις.

Εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, περίπου 700 Αφγανοί έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να μπουν στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα, έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.Σχόλια