EgyptAir: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» της μοιραίας πτήσης (Pics & Vids)

EgyptAir: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» της μοιραίας πτήσης (Pics & Vids)

Ξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών – Χάρη στα πρώτα συντρίμμια, οι αρχές ελπίζουν ότι θα καταλάβουν πώς το αεροσκάφος χάθηκε αιφνίδια από τα ραντάρ – Το σενάριο της επίθεσης εξετάζεται πολύ σοβαρά – Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη στην θάλασσα

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει καταλήξει στη θαλάσσια περιοχή που θα εστιάσει τις έρευνες του για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» της μοιραίας πτήσης 804 των αερογραμμών της EgyptAir, που εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου την Πέμπτη (19/05), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al Ahram. «Η περιοχή απέχει περίπου τρία με τέσσερα ναυτικά μίλια (5.6-7.4 χλμ,) μακριά από τον σημείο της συντριβής, επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας.

Οι συσκευές εγγραφής τους χαμένου αεροσκάφους αναζητούνται ήδη από υποβρύχια του Αιγυπτιακού Ναυτικού και άλλα σκάφη που συνδράμουν στις επιχειρήσεις των θαλάσσιων ερευνών. «Η ανάκτηση των μαύρων κουτιών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα των αιγυπτιακών αρχών, περισσότερο και από την εξεύρεση επιπλέον συντριμμιών», ανέφερε υψηλά ιστάμενο πρόσωπο των αρχών στην εφημερίδα.

Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από τις γαλλικές να τους παραχωρήσουν την αποδελτίωση όλων των καταγεγραμμένων επικοινωνιών μεταξύ των πιλότων της πτήσης 804 και των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αϊμάν αλ-Μουκάνταμ.

Ο Μουκάνταμ ενημέρωσε ότι η ομάδα του έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Γάλλους εκπροσώπους που εστάλησαν από τη γαλλική κυβέρνηση στη χώρα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες των οποίων κυρίως πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην τελευταία αυτή αεροπορική τραγωδία είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της έρευνας και αναζήτησης. Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να συμπεριληφθεί στην αποστολή πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία της μοιραίας πτήσης αποκαλύπτουν πως σύμφωνα με πληροφορίες η αυτόματη ειδοποίηση για την ύπαρξη καπνού εντός του αεροσκάφους είχε ενεργοποιηθεί λίγο πριν τη συντριβή, σύμφωνα με το Russia Today. Τα στοιχεία ελήφθησαν από μια αιγυπτιακή πηγή που φέρεται να είχε πρόσβαση σε ένα αυτόματο σύστημα εντός του αεροσκάφους που ονομάζεται «Σύστημα επικοινωνίας αναγγελιών και αναφορών αεροσκάφους»,(ACARS), όπως αναφέρει το CNN.

Καθίσματα αεροσκάφους και αποσκευές εντοπίστηκαν την Παρασκευή (20/05) στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου από το αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες.

Αυτά τα πρώτα συντρίμμια του Airbus A320 βρέθηκαν το πρωί σε απόσταση 290 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξάνδρειας από τα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει ο αιγυπτιακός στρατός στην περιοχή.

«Οι έρευνες συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή ανασύρουμε από το νερό οτιδήποτε εντοπίζουμε» επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) χθες (20/5).

Χάρη στα πρώτα συντρίμμια, οι αρχές ελπίζουν ότι θα καταλάβουν πώς το αεροσκάφος χάθηκε αιφνίδια από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια της πτήσης, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί κάποια μηχανική βλάβη και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήταν καλές.

Το σενάριο της επίθεσης εξετάζεται πολύ σοβαρά από τις αιγυπτιακές αρχές και από εμπειρογνώμονες, καθώς το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από την συντριβή του Airbus A320, το οποίο έχασε απότομα ύψος.
Στο αεροσκάφος ταξίδευαν 66 άνθρωποι, οι 56 επιβάτες. Μεταξύ αυτών 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι, ένα αγοράκι και δύο βρέφη.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο, όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με την EgyptAir.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι «όλα τα σενάρια εξετάζονται ωστόσο κανένα δεν θεωρείται πιθανότερο, καθώς δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη για τα αίτια».

Στην πραγματικότητα, κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν επιτρέπει να προκριθεί το σενάριο ενός δυστυχήματος ή εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Καμία άλλωστε οργάνωση που δρα στη Μέση Ανατολή δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Επισημαίνοντας ότι δεν θέλει «να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα» ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Άχμεντ Φάτι είπε χθες ότι «η πιθανότητα» μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» είναι «πιο αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη μια τεχνικής βλάβης».

Ο Ερό τόνισε ότι η Γαλλία συμμετέχει στις έρευνες «με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλες χώρες» που έχουν αναπτύξει αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή.

Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα οι Αρχές εντόπισαν και ένα ανθρώπινο μέλος 5 μίλια από το σημείο που χάθηκε το αεροπλάνο.

Και η αεροπορική εταιρία μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε προκληθεί σύγχυση μετά από αναφορά πως είχαν εντοπιστεί συντρίμμια, η οποία τελικά είχε αποδειχθεί αβάσιμη. (Διαβάστε εδώ)

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη 

To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

«Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες… Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

iim copy

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος

Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη κι εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir διεξάγουν οι γαλλικές αρχές.

Οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η αστυνομία των αεροπορικών μεταφορών (GTA), η αστυνομία των συνόρων (PAF) και οι υπηρεσίες πληροφόρησης εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιβίβασης του πληρώματος και των επιβατών στο Airbus A320 στο Ρουασί.

Επιβάτες, μέλη του πληρώματος, προσωπικό για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, αχθοφόροι: στόχος είναι να αναγνωριστούν όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος με τη βοήθεια κυρίως των βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν.

Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα ασφαλείας στο Ρουασί «εφαρμόστηκαν σωστά» δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί, όμως μάλλον με τη μορφή μιας ανθρώπινης ενέργειας, παρά ενός εκρηκτικού μηχανισμού».

Η έρευνα είναι ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν από την απογείωσή του από το Παρίσι, το αεροσκάφος πέρασε από την Αίγυπτο, την Ερυθραία και την Τυνησία.

Αποκλειστικό Newsbomb.gr – Έκρηξη δείχνουν οι αεροφωτογραφίες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, αεροφωτογραφίες από δορυφόρο που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές της Αιγύπτου δείχνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν το αεροσκάφος της Egyptair εν πτήσει, όταν στην μέση της ατράκτου και σε σημείο κοντά στα φτερά εμφανίζεται μεγάλη λάμψη.

34614FA300000578 3598117 image m 16 1463666284512

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τα φωτογραφικά καρέ αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο τον αποσκευών.
Μετά την έκρηξη, το αεροσκάφος έγειρε αριστερά και δεξιά και στην συνέχεια άρχισε η γρήγορη βύθιση του προς την θάλασσα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε λίγη ώρα πριν απογειωθεί το αεροσκάφος από υπάλληλο του αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, ο οποίος εργάζεται στη υπηρεσία εκφόρτωσης των αεροσκαφών.

Έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη έχουν ξεκινήσει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μελετούν όλα τα βίντεο του αεροδρομίου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να φτάσουν στη σύλληψή του.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από το θρίλερ του αεροσκάφους της EgyptAir

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια