Εκατόμβες στον βωμό του Μωάμεθ – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί και περισσότεροι από 800 τραυματίες (φωτό-video)

Εκατόμβες στον βωμό του Μωάμεθ – Τουλάχιστον 717 οι νεκροί και περισσότεροι από 800 τραυματίες (φωτό-video)

Στη χειρότερη ανθρωποθυσία των τελευταίων 25 ετών εξελίχθηκε η τελευταία ημέρα του ετήσιου προσκυνήματος «Χατζ» στα περίχωρα της Μέκκας, της ιερής πόλης των μουσουλμάνων, με τουλάχιστον 717 προσκυνητές νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Υπηρεσίας  Πολιτικής Προστασίας της Σαουδικής Αραβίας, η τραγωδία συνέβη στην περιοχή Μίνα που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν περί τα 2.000.000 προσκυνητών, και συγκεκριμένα στην λεγόμενη «Οδό 204» όταν χιλιάδες από αυτούς άρχισαν να τρέπονται σε άτακτο φυγή και ποδοπατήθηκαν.
https://www.youtube.com/watch?v=mrGLgt-TzNI

image (1) image (2)
Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός από το ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ τη δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα του ‘Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, εμφανίζουν διασώστες με πορτοκαλί και κίτρινα γιλέκα να βοηθούν τους τραυματίες, παρέχοντάς τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κοντά στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 220 ασθενοφόρα και 4.000 διασώστες μετέβησαν στην περιοχή της τραγωδίας.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το πιο θανατηφόρο από το 1990, όπου ποδοπάτημα είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.400 πιστών.

image (3)Σχόλια