Εκδικάστηκε η προσφυγή της Eldorado για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στις Σάπες

Εκδικάστηκε η προσφυγή της Eldorado για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στις Σάπες

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη 5 Ιουνίου συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτησηςακυρώσεως που κατέθεσε η «Μεταλλευτική Θράκης Ερευνών & Εκμετάλλευσης Α.Ε.» με έδρα στην Αθήνα. 

Η αίτηση ακυρώσεως κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και στρέφεται κατά της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία απερρίφθη το αίτημα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφέρειας Ροδόπης» που υπέβαλε η «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.», κατά κάθε συναφούς πράξης ή παράλειψης της διοίκησης, καθώς και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εταιρεία,  μάλιστα, υποστηρίζει, ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, με παράνομη αιτιολογία, απέρριψε το αίτημα για την χορήγηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Και τούτο διότι, πάντα σύμφωνα με την αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε, τόσο η προσβαλλόμενη απόφασή του, όσο και οι γνωμοδοτήσεις του οικείου ΠΕ.Σ.Π.Α. του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών στις οποίες παραπέμπει, δεν αιτιολογούνται με σκέψεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπό αδειοδότηση ερευνητικού προγράμματος και την πληρότητα και αρτιότητα της υποβληθείσας Μ.Π.Ε., αλλά περιλαμβάνουν μόνον κρίσεις σκοπιμότητας σχετικά με την εξόρυξη χρυσού από το μεταλλείου Σαπών.

Θυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών, με πρόσφατη απόφασή του, είχε διατρανώσει την κάθετη αντίδρασή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με την μεταλλουργία του χαλκού και του χρυσού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμητη.

Επίσης, συγκεκριμένα, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς, να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να μην βάλουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών σε περιπέτειες, διότι ο πλούτος αυτής της περιοχής πρωτίστως είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον. Επί του θέματος, ειδικά, είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ερευνητικό πρόγραμμα της Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε., την οποία θεωρεί ανεπιθύμητη στον τόπο και είχε καλέσει όλους τους δημότες να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση, η ένταση της οποίας θα αποτρέψει την όποια σκέψη ανοίγματος της καταστροφικής κερκόπορτας στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

 


Σχόλια