Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Νεότουρκους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και την Περιφέρεια Αττικής, φέτος ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τ. πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης το 1996 και ψηφίστηκε με τον Απόστολο Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ, Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.

 

Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος, Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώω,ν Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.Σχόλια