«Κώδωνας κινδύνου» για πλαστά συριακά διαβατήρια σε Ελλάδα και Γαλλία

«Κώδωνας κινδύνου» για πλαστά συριακά διαβατήρια σε Ελλάδα και Γαλλία

Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ανίχνευση των πλαστών συριακών διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται από άτομα που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, καθώς 2 από τους βομβιστές αυτοκτονίας στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν ανάλογα διαβατήρια στην κατοχή τους.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ζήτησε από την ΕΕ να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας με την βελτίωση της ποιότητας των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων στα εξωτερικά σύνορα, συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην επιστολή του, που περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, ο υπουργός δήλωσε ότι κυκλοφορούν διαβατήρια με κενά στο πεδίο των ατομικών στοιχείων, τα οποία έχουν κλαπεί από διοικητικές υπηρεσίες περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου και όταν αργότερα προστεθούν τα στοιχεία είναι δύσκολο να αναγνωριστούν ως πλαστά.

«Οι έλεγχοι σε ταξιδιωτικά έγγραφα που εμφανίζουν οι πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ανησυχητικό θέμα», σημείωσε.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade de France, όπου διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας, την ημέρα των επιθέσεων στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε 130 άτομα, είχαν μαζί τους πλαστά συριακά διαβατήρια που είχαν επιδείξει στην Ελλάδα όταν έμπαιναν στην ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου, είπε ο Καζνέβ.

Οι επιθέσεις «δυστυχώς έδειξαν ότι κάποιοι τρομοκράτες σκοπεύουν να εισέλθουν στις χώρες μας και να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις κρυμμένοι ανάμεσα στους πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις του Καζνέβ θα συζητηθούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια