«Έκλεισαν» τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου

«Έκλεισαν» τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου

Συμπληρώθηκε μετά απο έντονες διεργασίές το κυβερνητικό παζλ, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα τηλέφωνα στους νέους υπουργούς. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το μεσημέρι.

Η οριστικοποίηση ωστόσο της σύνθεσης θα γίνει μέχρι το μεσημέρι χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις. Η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σήμερα, λίγο μετά τις ανακοινώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη (στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Αασυγκρότησης), όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή (στο Υπουργείο Υγείας).

Την ευθύνη του οικονομικού κύκλου αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, με τους Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης θα έχει κορυφαίο πόστο στο οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνουν ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, με τον Νίκο Χουντή να συζητείται έντονα για ρόλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα.

Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Νίκος Παππάς.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει πιθανότατα ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί μάλλον ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ανάμεσα στην Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη.

Ποιά είναι τα νέα υπερ- υπουργεία

Τέσσερα νέα υπερ-υπουργεία, που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις επιμέρους αρμοδιοτήτων θα έχει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από νομικές πηγές.

Τα υπουργεία αυτά μετονομάζονται και η νέα ονομασία, όσο και οι αρμοδιότητές τους θα περιγράφονται σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να καταργηθούν δύο υπουργεία.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τα υπερυπουργεία:

-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

-Ακόμη, συνίσταται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-Επίσης, συνιστάται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

-Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.


Σχόλια