Έκλεισαν τα σύνορα Σερβία και Σλοβενία – «Κολλημένες» στη λάσπη οι ελπίδες 13.000 προσφύγων

Έκλεισαν τα σύνορα Σερβία και Σλοβενία – «Κολλημένες» στη λάσπη οι ελπίδες 13.000 προσφύγων

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Ειδομένη, τη στιγμή που Σλοβενία και Σερβία έχουν κλείσει πλέον τα σύνορα τους με με περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

«Η χώρα του περιορίζει την είσοδο των μεταναστών από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή πηγαίνουν εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους» επεσήμανε ο υπουργός εσωτερικών της Σλοβενίας. Κάθε ανθρωπιστική περίπτωση θα αξιολογείται ξεχωριστά, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την άλλη η Σερβία επεσήμανε πως θα εναρμονίσει τις πολιτικές της με εκείνες των χωρών μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «η βαλκανική οδός για τους μετανάστες έχει κλείσει».

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει ήδη απεργία πείνας, με την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων να παραμένει κλειστή. Οι περιγραφές των μελών των Γιατρών χωρίς Σύνορα σοκάρουν. Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται για ένα σάντουιτς, ο απέραντος καταυλισμός διευρύνεται και στα χωράφια και κανείς δεν θέλει να μετακινηθεί. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Οι γιατροί προειδοποιούν επίσης για μεταδοτικές ασθένειες τονίζοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές στην περιοχή και ειδικότερα για τις ετοιμόγεννες γυναίκες η κατάσταση είναι είναι πλέον εκτός ελέγχου.

«Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους», υποστηρίζει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο περιοδικό «Focus».Σχόλια