«Έκλεισε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια

«Έκλεισε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δημοπρασία για την πρώτη τηλεοπτική άδεια, στην εν εξελίξει διαδικασία στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά εναπομείναντες υποψήφιοι, αλλά και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς επιτροπής, συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως την δημοπράτηση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας, χωρίς να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ανάπαυσης ή ύπνου, με στόχο να έχει κι αυτή ολοκληρωθεί ως αργά απόψε το βράδυ, και έως αύριο το βράδυ να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, ως εκ τούτου κανείς δε γνωρίζει μέχρι στιγμής ποια εταιρεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρώτη τηλεοπτική άδεια.

Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο ύψος έφτασε το τελικό τίμημα, αλλά και σε τι επίπεδα αποσύρθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι, δεδομένα που θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η εξέλιξη της δημοπρασίας ήταν αργή, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό καθυστέρησαν να εξοικειωθούν με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές.

Ωστόσο, από εδώ και στο εξής, η διαδικασία αναμένεται να προχωράει με πιο γρήγορο ρυθμό.

Το χρονικό της «μάχης» για τις τηλεοπτικές άδειες

Με οκτώ υποψηφιότητες ξεκίνησε σήμερα το πρωί  η δημοπρασία για τη διεκδίκηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μετά την απόρριψη από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού της υποψηφιότητας της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ Α.Ε. (E RADIO-TV), από ενστάσεις που κατατέθηκαν επί της εγκυρότητας της εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε, η οποία ήταν διάρκειας 36 ημέρων και όχι 365, όπως έπρεπε, ενώ επιπλέον ήταν μεταβιβάσιμη.

Η επιτροπή έκανε δεκτή αντιθέτως την εγγυητική επιστολή της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.), για την οποία επίσης είχαν υποβληθεί ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι εξής 8 υποψήφιοι:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Με ασθενοφόρο έφυγε μέλος της επιτροπής

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στον περιβάλλοντα χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκε ένα ασθενοφόρο προκειμένου να πάρει ένα από τα μέλη της επιτροπής.

Πρόκειται για το μέλος της επιτροπής το οποίο νωρίτερα είχε μεταβεί στο κτήριο της ΓΓΕ με τον ίδιο τρόπο καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο αλλά δεν μπορούσε να απέχει της διαδικασίας.

Τηλεοπτικές άδειες: Με ασθενοφόρο έφυγε μέλος της επιτροπής

Άγνωστο είναι επίσης αν η αποχώρηση του συγκεκριμένου μέλους έχει να κάνει με κάποια προγραμματισμένη διακοπή της διαδικασίας που σημειωτέον διακόπτεται μόνο όταν ολοκληρωθεί κάθε κύκλος δημοπράτησης κάποιας τηλεοπτικής άδειας.

Το συγκεκριμένο μέλος της επιτροπής είχε περάσει την πύλη του κτηρίου της ΓΓΕ στις 8:10 το πρωί και αφού πρώτα προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με την ασφάλεια του κτηρίου προκειμένου τότε το ασθενοφόρο να περάσει την είσοδο και το μέλος να μπει στο κτήριο με καροτσάκι.

Βόμβα Γεροβασίλη! Δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες

«Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον «Βήμα FM» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για τη δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχει πολιτικό ζήτημα: καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τη ΝΔ να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, σημειώνοντας, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέπεσε σε αντιφάσεις με όσα δήλωσε. «Είναι διαβλητή η θέση της ΝΔ για το μέλλον των αδειών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν η ΝΔ ακυρώσει το διαγωνισμό σε αυτούς που έχουν πληρώσει για άδειες, θα δώσει λεφτά πίσω; Να το πει στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείσα για το μέλλον των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι σε 90 ημέρες μετά το διαγωνισμό η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες. «Αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό θα ήταν άδικο για όσους πλειοδότησαν σε αυτόν», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η  εμφάνιση Παππά στη ΓΓΕ

Περίπου στις 10:00 την ώρα δηλαδή που ξεκινούσε η πρώτη δημοπρασία, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από τον γγ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. «Ήρθαμε να ενημερωθούμε» είπε ο κ. Παππάς και τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «θα ενημερωθούμε κι εμείς όπως κι εσείς». Επεσήμανε πάντως πως όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής.

Ν. Παππάς: Η ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αλλάξει θέση σήμερα είναι προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο διαγωνισμός αυτός για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες  και η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα  συμφέροντα είναι  ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός

Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε το διαγωνισμό. Το ΣτΕ από το 2010 έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια αντιβαίνει το Σύνταγμα τόνισε ο κ. Παππάς

Λ. Κρέτσος: «Μπούλινγκ» μεγαλοδικηγόρων σε βάρος υπαλλήλων της ΓΓΕΕ

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κρέτσος είπε πως «όλα έχουν γίνει απολύτως νόμιμα και όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική» και συμπλήρωσε: «Εμείς το ΕΣΡ θέλαμε να κάνει το διαγωνισμό, τρεις φορές προσπαθήσαμε αλλά δυστυχώς η ΝΔ πληρώνει άλλα γραμμάτια, δεν ξέρω, πάντως δεν εκπλήρωσε τον συνταγματικό ρόλο της. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος παραμένει αδρανές. Όσοι το νόμιζαν αυτό, είδαν πως το κράτος δεν είναι αδύναμο και σήμερα είναι μια ιστορική μέρα».

Εξήγησε πως οι τέσσερις άδειες που θα δοθούν σήμερα, είναι «προσωρινές», καθώς σε 20 ημέρες θα ελεγχθεί εκ νέου το «πόθεν έσχες» των εταιρειών που θα κερδίσουν για να κατοχυρωθούν οριστικά.

Αναφερόμενος στη σημερινή διαδικασία, διαβεβαίωσε πως τα δωμάτια των υποψηφίων, τα οποία ελέγχθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία για τυχόν μέσα υποκλοπής ή διαρροής, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ οι κάμερες βλέπουν μόνο τους διαδρόμους και πως το υλικό από τις κάμερες το βλέπουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και οι 8 εκπρόσωποι των καναλιών.

Διευκρίνισε πως όποιος πάρει την πρώτη άδεια δεν μπορεί να αποχωρήσει σήμερα από το χώρο και από τη διαδικασία.«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από τυχόν διαρροή, μένουν όλοι μέχρι να δημοπρατηθούν όλες οι άδειες», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλος για άδεια;

Tην ομαλότητα της διεξαγωγής «τάραξε» μια γυναίκα που κατάφερε να προσεγγίσει το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (παρά τα δρακόντεια μέτρα) κρατώντας έναν φάκελο ο οποίος έγραφε να δώσουν και σε εκείνη ένα κανάλι!

Με τις βαλίτσες τους στο κτίριο της ΓΓΕ οι εκπρόσωποι των καναλιών

Mε προγραμματισμένη ώρα άφιξης τις 7:10  το πρωί, οι εκπρόσωπο άρχισαν να καταφθάνουν στο κτίριο που θα τους φιλοξενήσει κατά την διάρκεια της δημοπρασίας.

Κρατώντας  από μία  βαλίτσα ο καθένας – αφού ίσως χρειαστεί να παραμείνουν απομονωμένοι στο κτίριο για τις επόμενες 48 ώρες – και χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση εισήλθαν στο κτίριο, το οποίο έχει ήδη εφοδιαστεί με ράντζα και χημικές τουαλέτες.

Πρώτα έφτασαν οι άνθρωποι της Singular Logic, της εταιρείας που έχει αναλάβει το διαγωνισμό.

Η ώρα που θα μπαίνουν στο κτίριο οι εκπρόσωποι των υποψηφίων ορίστηκε κατόπιν της κλήρωσης, και έτσι στις 07:10 μπήκε ο εκπρόσωπος του του STAR Κάρολος Αλκαλάι.

Στη συνέχεια μπήκαν στο κτήριο οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1. Μαζί τους δεν ήταν εξ αρχής οι  Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλλης, οι οποίοι έφτασαν και μπήκαν στη ΓΓ Ενημέρωσης, μία ώρα αργότερα

Τρίτος κατά σειρά μπήκε ο υιός του κ. Καλογρίτσα Βλαδίμηρος με εκπροσώπους της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.).

Τρίτος στη σειρά ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αμέσως μετά μπήκε στη ΓΓΕΕ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΙ ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε πως «πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Αυτά τα λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα. Το «μπούλινγκ» της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει προ πολλού. Υπήρξε ντελίριο προεξόφλησης αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από κυβερνητικά στελέχη».

Σειρά είχε μετά ο κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA. Σε δήλωση που έκανε στην κάμερα είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα και συνέχισε: «Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές».

Προτελευταίος έφθασε ο Ιβάν Σαββίδης. «Δύσκολο να σχολιάσουμε κάτι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό το σενάριο. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν κρυφά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με άλλον τρόπο, να ήταν μια ανοιχτή διαδικασία και να τελείωνε με όποιον δώσει περισσότερα. Εμείς δεχόμαστε τους όρους της κυβέρνησης και προχωράμε», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Με την άφιξη του Πάνου Κυριακόπουλου της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» ολοκληρώθηκε ο κύκλος αφίξεων και πλέον αρχίζει η διαδικασία.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00 ενώ αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ακόμη και όταν θα δοθεί η πρώτη άδεια, δεν θα γίνει τίποτα γνωστό.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών δεν θα κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα ωστόσο θα υπάρχει τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί να αφήσουν κάποιο μήνυμα.

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ δεν θα πάρει πίσω τις άδειες αλλά θα «ανοίξει» την αγορά

Χαρακτηρίζοντας σαθρό το έδαφος στο οποίο διεξάγεται η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες , ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος,  θέλησε να σχολιάσει τα πεπραγμένα, επισημαίνοντας την διαφοροποίηση της ΝΔ αναφορικά με το τηλεοπτικό σκηνικό,μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Διαβάστε περισσότερα….

Διαβάστε επίσης:

Reality καναλαρχών: Γιατί οι πλειοδότες του διαγωνισμού θα κυνηγάνε την κυβέρνησηΣχόλια