11:58 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Έκλεισε η συμφωνία για τον Greek Stream

Έκλεισε η συμφωνία για τον Greek Stream

«Πρόσω ολοταχώς» για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται Ελλάδα και Ρωσία, έπειτα και από τη σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για τον «Greek Stream». Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, το μνημόνιο υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Έλληνα υπουργού, το κόστος του έργου ανέρχεται στα 2 δις ευρώ, ποσό που η Μόσχα προτίθεται να καλύψει δανειακά εξ ολοκλήρου.

Η κατασκευή της διακλάδωσης θα ξεκινήσει το 2016 και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως περίπου 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Οι υπογραφές έπεσαν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ρευστότητα βρίσκεται στο… κόκκινο και ενώ κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

stream

O Turkish Stream αποτελεί τη ρωσική απάντηση στη ματαίωση των σχεδίων της Μόσχας για την κατασκευή του αγωγού South Stream (Δεκέμβριος 2014), λόγω απροθυμίας της Κομισιόν να στηρίξει τότε τη συγκεκριμένη επένδυση στην ανατολική γειτονιά της Ευρώπης στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης

stream2

Με δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, η συγκεκριμένη ενεργειακή δίοδος παρακάμπτει την Ουκρανία, αναβαθμίζοντας ενεργειακά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Κoινή δήλωση Λαφαζάνη – Ντιμίτριεφ

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ προχώρησαν σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός». Λαφαζάνης και Ντιμίτριεφ συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ») στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

Χορήγηση ρωσικής οικονομικής βοήθειας;

Στο μεταξύ, οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αποτυπώνονται και στην πρόθεση της Μόσχας να εξετάσει το θέμα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, δηλώσεις τις οποίες αναμετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους που προτείνεται από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας» δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς σε τηλεοπτική συνέντευξη, μετέδωσε το TASS.

«Τα πιο σημαντικά πράγματα για μας είναι τα σχέδια επενδύσεων και οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα. Αν ζητηθεί οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το θέμα αυτό» σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις, τις οποίες επικαλείται το TASS.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ακούσει μια πρόταση από την Ελλάδα προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια.

«Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, χρειαζόμαστε πρώτα να ακούσουμε μια κάποιου είδους πρόταση, μια κάποιου είδους πρωτοβουλία από τους Έλληνες εταίρους μας. Ας περιμένουμε πρώτα τις συνομιλίες (…) και τότε θα σας ενημερώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας