Εκλογές 2015: Απόψε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών (21:00)

Εκλογές 2015: Απόψε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών (21:00)

Όλα είναι έτοιμα για το αποψινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο είναι το πρώτο μετά το 2009 – Ώρα έναρξης 21:00

Οι επτά πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν απέναντι από επτά δημοσιογράφους σε μια συζήτηση που κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθήσει τους πολίτες να κρίνουν και να αποφασίσουν ποιον θα επιλέξουν.

Η καινοτομία των απ’ ευθείας ερωτήσεων

Η διακομματική κατέληξε, μετά από αρκετή συζήτηση, για να μην είναι το ντιμπέιτ, η γνωστή διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, να μπορούν οι αρχηγοί να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι καθώς ντιμπέιτ έγινε για τελευταία φορά στις εκλογές του 2009 και έκτοτε έχουν διεξαχθεί τρεις αναμετρήσεις, χωρίς να συμπεριληφθεί και το δημοψήφισμα.

Ο μόνος που ήταν τότε αρχηγός και έχει εμπειρία είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμμετάσχει σε ντιμπέιτ και πέρυσι καθώς διεκδικούσε την προεδρία της ΕΕ.

Μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η διακομματική είναι οι δημοσιογράφοι να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Η διαδικασία

Υπάρχουν οι εξής Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

debate

Χρόνος τοποθέτησης

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30». Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15» και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30».

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Σειρά δημοσιογράφων – καναλιών

Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ καθορίζεται από τους ίδιους.

Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη»

Το ντιμπέιτ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο ο καθαρός χρόνος που θα έχει στην διάθεση του ο κάθε αρχηγός θα είναι περί τα 12 λεπτά. Η κάθε ερώτηση θα διαρκεί μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι και αν ο δημοσιογράφος επανέλθει στην ίδια ερώτηση θα έχει δεκαπέντε δεύτερα και ο αρχηγός μισό λεπτό συμπληρωματικά. Οι ερωτήσεις θα γίνονται κυκλικά κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτωνΣχόλια