5:12 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Εκλογές ΔΣΑ 2017: Συνέντευξη με την υποψήφια πρόεδρο Χ. Κουντούρη

Εκλογές ΔΣΑ 2017: Συνέντευξη με την υποψήφια πρόεδρο Χ. Κουντούρη

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Μια ανάσα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την ανάδειξη νέου Προέδρου και νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στην προεδρική κούρσα, παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο ereportaz απαντώντας παράλληλα σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα γύρω από θέματα που απασχολούν το δικηγορικό λειτούργημα.

Η κ. Χριστίνα Κουντούρη, δικηγόρος Αρείου Πάγου, συμμετέχει και φέτος στις εκλογές ως επικεφαλής με τον συνδυασμό «Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη». Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κουντούρη στις  προηγούμενες εκλογές του Δ.Σ.Α., εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ διετέλεσε, επίσης, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. από τον 2ο/2014 έως 4ο/2016.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Πείτε μας ορισμένες από τις βασικές θέσεις σας ως υποψήφια πρόεδρος. Ποιους στόχους θέτετε ως προτεραιότητα σε περίπτωση που εκλεγείτε και που εσείς θεωρείτε ότι θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος- λειτουργήματος.

Οι προτεραιότητες μου είναι οι εξής:

α) Στον τομέα που αφορά τον ΔΣΑ .

  • Ολοκλήρωση των ελεγκτικών μηχανισμών στα Οικονομικά και Διοικητική Οργάνωση του ΔΣΑ (θέση σε ισχύ οργανογράμματος) διότι χωρίς συγκροτημένη δομή δεν υπάρχει αποδοτικότητα.
  • Ισχυρή παρουσία του ΔΣΑ στον δημόσιο διάλογο.
  • Συμμετοχή του ΔΣΑ στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
  • Εξωστρέφεια και παραγωγή επιστημονικού έργου υψηλού επιπέδου (προβλέπουμε ίδρυση Διεύθυνσης Επιστημονικού Έργου στο Οργανόγραμμα).
  • Συμμετοχή μας, χωρίς παλιομοδίτικες αναστολές σε όποια καινοτομία βοηθά στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών (πχ θεσμός της διαμεσολάβησης).
  • Αυστηρή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

β) Στα προγράμματα που υλοποιεί ο ΔΣΑ.

Πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των δικηγόρων για επαγγελματική ευθύνη και δίκτυο παιδότοπων για τα παιδιά των δικηγόρων κοντά στα δικαστήρια.

γ) Στα θεσμικά.

Φορολογικό: Συγκεκριμενοποίηση, απαρίθμηση, επέκταση επαγγελματικών δαπανών.

Ασφαλιστικό: Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου επικούρησης και κατάργηση εφάπαξ (αφού ικανοποιηθούν αναλογικά όσοι το δικαιούνται.)

(η σειρά που αναφέρονται δεν αφορά την βαρύτητα κάθε προτεραιότητας, πρέπει όλα να γίνουν άμεσα)

Πως κρίνετε το γεγονός ότι το α΄ εξάμηνο του 2016, όποτε και έλαβε χώρα η εξάμηνη αποχή, ήταν το πρώτο στην ιστορία του ΔΣΑ όπου οι διαγραφές μελών ήταν περισσότερες από τις εγγραφές νέων μελών; 

 

Το φαινόμενο να διαγράφονται σε κάθε ΔΣ ίσος ή μεγαλύτερος αριθμός νέων δικηγόρων απ’ όσους παραιτούνται λόγω συνταξιοδότησης κλιμακώνεται αυξητικά από τα τέλη του 2015 δεδομένου ότι η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης – απόρροια της οικονομικής συγκυρίας – σε συνδυασμό με τα φορολογικά βάρη ( ΦΠΑ 24%, κατάργηση απαλλαγών, τέλος επιτηδεύματος , εισφορά αλληλεγγύης κλπ) και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν καταστήσει δυστυχώς μη βιώσιμο το επάγγελμα, ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους.

Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και η κυβέρνηση που με το φοροασφαλιστικό παρά την διαμαρτυρία μας, ήλπιζε στην εισπραξιμότητα, θα αντιληφθεί αλλά ίσως αργά ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει τέτοια μαζική έξοδο ασφαλισμένων.

Παρά το γεγονός αυτό, ο αριθμός των δικηγόρων παραμένει εξαιρετικά υψηλός στην Αθήνα. Τι έχετε να προτείνετε ως νέα μέτρα ώστε η δικηγορική ύλη να αυξηθεί προκειμένου περισσότεροι συνάδελφοι σας να έχουν διεξόδους για απασχόληση.

Τα μέτρα που προτείνω όχι μόνο για την απασχόληση των συναδέλφων αλλά και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης είναι:

α.      Στελέχωση με δικηγόρους των ανακριτικών γραφείων (όπως γίνεται στο εξωτερικό) ώστε να γίνεται σε εύλογο χρόνο η διεκπεραίωση των μεγάλων δικογραφιών προς εκδίκαση.

β.      Να εφαρμοστούν οι νέες μορφές επίλυσης διαφορών (πχ διαμεσολάβηση)

γ.       Στελέχωση των νομικών τμημάτων του Δημοσίου πχ των ΔΟΥ με δικηγόρους, διότι θεωρώ ότι έτσι θα επιτυγχάνεται και η αρτιότερη και πλέον αποτελεσματική διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

 Οι νέοι δικηγόροι, όπως όλοι οι νέοι επαγγελματίες, αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα στη ραχοκοκαλιά του κλάδου, ιδιαιτέρως δε κατά τη διανυόμενη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τι έχετε να προτείνετε (ή τη χορήγηση ποιων κινήτρων έχετε να προτείνετε από τον ΔΣΑ ή την πολιτεία) ώστε η είσοδος των νέων δικηγόρων να γίνεται ομαλά. Σημειωτέον ότι η Κύπρος πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2017) εφήρμοσε την κρατική επιδότηση ύψους 650€ για την άσκηση νέων ασκουμένων δικηγόρων.

α.      Επανένταξη στο ΕΣΠΑ του προγράμματος για άσκηση στα δικαστήρια που διεκόπη τον 2ο /2015.

β.      Ένταξη νέων δικηγόρων  σε προγράμματα ΕΣΠΑ (επιδότηση εξοπλισμού γραφείων).

γ.       Φορολογικά κίνητρα για τους νέους δικηγόρους για ίδρυση δικηγορικών εταιριών με μειωμένο φορολογικό συντελεστή 10% για τα πρώτα 5 έτη.

δ.      Προγράμματα Erasmus  για ασκούμενους νέους δικηγόρους.

ε.       Μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των νέων δικηγόρων.

στ.     Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τη δεκαετία. Πως μπορεί να συμβάλλει ο Σύλλογος ώστε να μπορέσει να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη αναφορικά με την άμεση διευθέτηση των υποθέσεων του αλλά παράλληλα να κερδίσει και ο δικηγόρος το χαμένο έδαφος; Πώς θα σχολιάζατε επίσης, την εφαρμογή του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας στα δυο πρώτα έτη εφαρμογής του (2015-2017); Ένα θέμα για το οποίο ο ΔΣΑ είχε κηρύξει αποχή το 2015 και διενήργησε ψηφοφορία

Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται κυρίως στην ανυπαρξία υποδομών, στην σωρεία των υποθέσεων που φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες – πολλές από τις οποίες αν υπήρχε υποχρεωτικό προστάδιο διαμεσολάβησης θα είχαν κλείσει – αλλά και στην ανυπαρξία μιας οργανωτικής δομής που θα επέτρεπε την βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου των δικαστικών λειτουργών. Η καθυστέρηση της δικαιοσύνης οδηγεί στην αταξία εκ μέρους του πολίτη και του πλέον ποιοτικού επιστημονικού έργου είτε αφορά δικαστική απόφαση είτε την εκ μέρους μας υψηλού επιπέδου παροχή νομικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι πολλές φορές ο χρόνος που περνά ανεξαρτήτως αποτελέσματος έχει ματαιώσει την ικανοποίηση του δικαιώματος του. Είναι μονόδρομος η προτεραιοποίηση εκ μέρους της πολιτείας της αναβάθμισης της Δικαιοσύνης για να δούμε αποτελέσματα και αυτό απαιτεί χρήματα, αφοσίωση και δουλειά από τους υπεύθυνους γι΄αυτό κρατικούς παράγοντες.

Αναφορικά με τον ΚΠολΔ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα δεδομένου ότι από την πλευρά μας τηρούμε τις εκ του Νόμου προθεσμίες, όμως η ποθούμενη επιτάχυνση εξαρτάται και από τον χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων για τις οποίες δεν υπάρχει προθεσμία, επιπλέον η διαμαρτυρία μας αφορούσε την έλλειψη ακροαματικής διαδικασίας δεδομένου ότι η επιτάχυνση δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της ποιότητας ιδιαίτερα, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, στην Δικαιοσύνη. Οψόμεθα…

Σχετικά με την «δυσβάσταχτη», όπως χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους σας, φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, τι έχετε να προτείνετε αλλά και να διεκδικήσετε εάν βρεθείτε εσείς και ο συνδυασμός σας, στο τιμόνι του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών; Θεωρείτε χρήσιμο τον συντονισμό με άλλες επαγγελματικές ομάδες με παρεμφερή αιτήματα;

Τα φορολογικά μέτρα (ΦΠΑ 24%, κατάργηση  αφορολόγητου, αύξηση φορολογικών συντελεστών κ.α.) και το φοροασφαλιστικό οδηγούν σε δήμευση του ήδη συρρικνωμένου λόγω της κρίσης εισοδήματός μας. Η μείζονα πρόταση είναι ορθολογισμός των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ώστε κατά την συνταγματική επιταγή να είναι αναλογικές της φοροδοτικής μας ικανότητας και ανταποδοτικές. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η ύπαρξη πλαφόν γι’ αμφότερα τα βάρη  το ανώτερο  40%.

Οι ελάσσονες προτάσεις, αναγκαίες για να επιβιώσει ο κλάδος είναι στα φορολογικά:

1)      Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για εισόδημα έως 25.000,00€.

2)      Συγκεκριμενοποίηση, απαρίθμηση, επέκταση των επαγγελματικών δαπανών.

3)      Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 Στο ασφαλιστικό:

Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου για την επικουρική σύνταξη και κατάργηση εφάπαξ (αφού βεβαίως ικανοποιηθούν αναλογικά όσοι το δικαιούνται), αυτό οδηγεί σε κατάργηση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που ανέρχονται στο 11% του εισοδήματος μας.

Ο συντονισμός και η συνεργασία με τους άλλους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς κλπ) είναι ανάγκη και όχι θέμα επιλογής. Εμείς το κάναμε πράξη, αφού για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αγωνιστήκαμε με μεγάλο κόστος του κλάδου μόνοι μας και βεβαίως ό,τι θετικό αποκομίσαμε  (εκπτώσεις από 50% έως 31/12/2021)το ωφελήθηκαν και οι άλλοι κλάδοι και σωστά. Πιστεύω όμως και αυτό έπρεπε να είχε συμβεί, ότι αν η αντίδραση ήταν συλλογική θα είχαμε επιτύχει όλοι περισσότερα και πολύ πιο άμεσα.

 Δυστυχώς η κοινωνική συνοχή μας δεν αποτελεί πρότυπο. Αν η νέα γενιά αντιληφθεί την αξία της όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του ΔΣΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερος σκέλος αφορά στην επαναληπτική διαδικασία η οποία ορίστηκε για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το θέμα της προσέλευσης των ψηφοφόρων

Στη «μάχη» για την ανάδειξη νέου πρόεδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου για την επόμενη τετραετία, θα λάβουν μέρος φέτος 15 υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί εκ των οποίων οι δέκα συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, δύο προέδρους χωρίς συνδυασμό, και τρεις συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο.

Πέρα από το ότι οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ή με την αλλαγή του Κώδικα Δικηγόρων, όπου τίθενται αυστηροί περιορισμοί.

Η κρίση του δικηγορικού επαγγέλματος

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, η αποδυνάμωση του ρόλου του δικηγόρου σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση αλλά και την υψηλή επιβληθείσα φορολογία προκαλούν τη δυσμενέστερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, που έχουν βιώσει στον χώρο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2016, ποσοστό που ανέβηκε στο 24,8% για φέτος.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας