Εκλογες φιάσκο στη ΝΔ: Όλες οι εξελιξεις

Εκλογες φιάσκο στη ΝΔ: Όλες οι εξελιξεις

Η λέξη «φιάσκο» σίγουρα εκφράζει σε μέγιστο βαθμό τα όσα διαδραματίστηκαν από πρωίας στο εσωτερικό της ΝΔ η οποία βίωσε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα στην ιστορία της και παράλληλα σύμφωνα με στελέχη του κόμματος υποβάθμισε την όλη διαδικασία.

Παραιτήσεις, σπόντες, ένταση αλλά όχι εκλογές  ήταν μερικά από τα δεδομένα που έλαβαν χώρο στο σημερινό καλεντάρι  της δεξιάς παράτασης , που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις ραγδαίες εξελίξεις που ξεκίνησαν ουσιαστικά από χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν με την αναβολή των προεδρικών εκλογών το πρωί της Κυριακής.

Τεχνικά προβλήματα

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από το Σάββατο το απόγευμα όταν άρχισε να γίνεται γνωστό πως η εταιρία που είχε αναλάβει την οργάνωση της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην ΝΔ, παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις σε θέματα εξοπλισμού , όπως φορτιστές στα tablets. Όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση.

Τι και αν η  ΚΕΦΕ χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών,  το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης μίλησε δημόσια για ουσιώδη προβλήματα, καθώς κατά τον ίδιο υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες.

Αντιδράσεις Υποψηφίων

Όπως ήταν εύλογο, οι αντιδράσεις των υποψηφίων δεν άργησαν να προκαλέσουν «σεισμό» μεγατόνων εσωκομματικά με τον Βαγγέλη Μειμαράκη να κάνει την αρχή , απειλώντας μέχρι και σε παραίτηση του νωρίς το πρωί μόλις ενημερώθηκε την κατάσταση που επικρατούσε στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Την ίδια στιγμή ο  Απόστολος Τζιτζικώστας  απαίτησε την παραίτηση του Βαγγέλη Μειμαράκη και της ΚΕΦΕ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Μαριέττα Γιαννάκου ως προσωρινή πρόεδρο του Κόμματος.

Άδωνις Γεωργιάδης

«Οσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει, πλανώνται πλάνην οικτράν», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, προσθέτοντας ότι το σημερινό «φιάσκο» έχει υπευθύνους, που πρέπει να παραιτηθούν.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα ως κόρη οφθαλμού και να ξεπεράσουμε τη σημερινή εικόνα που δεν τιμά τη ΝΔ», είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας με νόημα ότι τις εκλογές είχε αναλάβει να διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. «Αρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο», τόνισε και σημείωσε ότι από χθες από είχε εκφράσει αγωνία, όταν πληροφορήθηκε για τα τεχνικά προβλήματα. «Ρώτησα αν πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, αλλά η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά», πρόσθεσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους.

Ζητώ:

Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη

Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου

Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό

Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Βαγγέλης Μειμαράκης

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αναχώρησε στις 10:40 το πρωί από το κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων στο οποίο είχε καταλύσει από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης .

Ο κ Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη είχε προγραμματίσει μια πρωινή βόλτα στην πόλη των Χανίων,ωστόσο οι εξελίξεις με την αναβολή τελικά των εσωκομματικών εκλογών ανέτρεψαν το πρόγραμμα του.

Απόστολος Τζιτζικώστας

«Έδωσα τεράστιο αγώνα για να ζητήσω από τους Νεοδημοκράτες να στηρίξουν την παράταξη την ώρα που ορισμένοι όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να την απαξιώσουν. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας από το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Να γνωρίζουν κάποιοι ότι η αλλαγή που θα ερχόταν με τη σημερινή εκλογική διαδικαδσία θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Φυσικά οι αντιδράσεις και τα νεύρα δεν σημειώθηκαν μόνο στο στρατόπεδο των υποψηφίων που βρήκαν την καταλληλότερη ευκαιρία για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αλλά και αρκετά στελέχη εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την τροπή που πήραν τα γεγονότα με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να αποτελεί το κόκκινο πανί για τον Γεράσιμο Γιακουμάτο που εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση  στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ. Από την άλλη μεριά 100 στελέχη της ΝΔ ζήτησαν την διεξαγωγή των εκλογών την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση του κόμματος επί του εν λόγω αιτήματος.

Η ανακοίνωση της εταιρίας και οι ευθύνες

Η ΚΕΦΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέλαβε την ευθύνη της μη διεξαγωγής των προγραμματισμένων εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ και επέστρεψε την προκαταβολή  που είχε λάβει για το έργο.

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ:

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.»

Ο κ. Κλωνάρης της εταιρείας Infosolutions που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της On line ψηφοφορίας, συναντήθηκε με τον διευθυντή της ΝΔ κ. Τσιμάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κλωνάρης επέστρεψε την προκαταβολή που είχε λάβει για το έργο και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το σημερινό φιάσκο, αφού το σύστημα κατέρρευσε και η ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ.

ΣΥΡΙΖΑ

Από τις εξελίξεις που μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον του τόπου από νωρίς το πρωί δεν θα μπορούσε να λείπει και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με μια δήλωση «φωτιά», αφήνει σαφές μήνυμα  για το κόμμα της αντιπολίτευσης και αιχμές για έλλειψη υπευθυνότητας.

«Η ΝΔ, δυστυχώς, αδυνατεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Προσθέτει όμως, ότι «στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση» και εκφράζει την ευχή «αυτό να συμβεί σύντομα».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «εδώ και μήνες, όμως, παρακολουθούμε έναν διαγωνισμό ανέξοδης αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας από τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ, χωρίς ίχνος δημιουργικής αντιπρότασης. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι πολύ επιζήμιο για τον τόπο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Σχόλια