Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της Κυριακής

Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της Κυριακής

Δυο εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Ποια είναι η διαδικασία:

  • Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα μεταβούν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών Θα πρέπει να έχουν μαζί ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα.
  • Θα καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ, ως κόστος εγγραφής-συμμετοχής,
  • Θα επιλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Νικητής από την πρώτη Κυριακή ή β΄γύρος 
Σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, τότε, βάσει καταστατικού, προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Εκτός, βέβαια, κι αν ο δεύτερος, ειδικά εάν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική, παραιτηθεί.

Σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά μόνον όσους ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα που επέλεξαν και στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες εκείνοι που επιθυμούν να ψηφίσουν θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι υπογράφουν ότι αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τη Ν.Δ., βάσει του νόμου.

Δείτε τα εκλογικά τμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα 

Τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό Σχόλια