Εκλογές στην Ισπανία υπό τη σκιά του Brexit

Εκλογές στην Ισπανία υπό τη σκιά του Brexit

Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί.

Tελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία, υπό τη σκιά του Brexit στην Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αμέσως μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον ότι προτίθεται να παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα πως «με μεγάλη θλίψη λάβαμε υπ’ όψη» την ετυμηγορία.

Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, αλλά και τους επιχειρηματικούς κύκλους της Ισπανίας, τονίζοντας πως πλέον η οικονομία είναι στιβαρή και με καλυμμένες τις βασικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσεις τις πιθανές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες ενός Brexit. Ο Ραχόι, μετά τις εκλογές, πρόκειται να συσκεφθεί με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη εβδομάδα (29/06).

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλωνίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα διατείνονται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δύνανται να λυθούν με δημοψηφίσματα» αυτόματα.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και κάλεσε κάποιους να μη σφετερίζονται τον φόβο και την ανησυχία κάποιων για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσουν μία χούφτα ψήφους».

Ο Ιγκλέσιας, που χαρακτήρισε «κακή ειδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα, οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή της Ευρώπης», σημειώνει η Die Welt.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια