Εκλογικό θρίλερ το βράδυ της Κυριακής δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Εκλογικό θρίλερ το βράδυ της Κυριακής δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, καταγράφουν ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το newsit.gr που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 15 με 17 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα, ωστόσο η ΝΔ έχει μειώσει την απόσταση, με αποτέλεσμα η διαφορά τους να βρίσκεται στο 0,3%.

Στα υπόλοιπα πορίσματα της δημοσκόπησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως μένουν εκτός Βουλής, ενώ οριακά εντός βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα.

Σε ό,τι αφορά στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 18% βρίσκεται μία μονάδα μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%), στο ερώτημα ποιος έπεισε στο debate. Μεγάλο ποσοστό, πάντως, λέει ότι δεν είδε το debate (38%).

debate

Αναλυτικότερα, στην Πρόθεση ψήφου, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η ΝΔ μειώνει λίγο τη διαφορά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μπροστά. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παραμένει η Χρυσή Αυγή, στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ, στην 5η το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, και στην 6η Το Ποτάμι.

prothesi psifou

Στην Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μπαίνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο, ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ. Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι και η παράσταση νίκης. Σε αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το συντριπτικό ποσοστό 50% που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν τον βλέπουν νικητή το βράδυ των εκλογών.

parastasi nikis

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση κάθε κόμματος, η ΝΔ είναι στο 82% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 64%.

syspeirosi kommata

«Ντέρμπι» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δείχνει και η έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», αν και στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται να έχουν το προβάδισμα.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29%, έναντι 28,4% της ΝΔ (διαφορά 0,6%), διευρύνοντας οριακά τη διαφορά του κατά 0,1% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από μία εβδομάδα.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2%, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 7,4%.

Στο ερώτημα του καταλληλότερου για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 36,5%, έναντι 35,1% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ σε ερώτημα για το ποια είναι η καταλληλότερη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, το 37,4% προκρίνει μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ενός 35,7% που προτιμά μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Όσο για την παράσταση νίκης, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο, με ποσοστό 55,6% να προβλέπει νίκη του στις εκλογές, ενώ το 30,5% «βλέπει» πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.

Metron Analysis: Μπροστά η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που δημοσιεύεται αύριο, Παρασκευή, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4%, οι ΑΝΕΛ 2,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 48% έναντι 47%.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για μια πολύ «κλειστή» εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα δοθεί ψήφο με ψήφο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, που θα κλείσουν οι κάλπες.

Pulse: Ισοπαλία για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την ιστοσελίδα «topontiki.gr», τα δύο κόμματα έρχονται… ισόπαλα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις τι θα ζήσουμε το απόλυτο εκλογικό «θρίλερ» το βράδυ της Κυριακής.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνουν από 28%, ενώ έπονται Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ με 6,5%.

Ακολουθούν ΚΚΕ και Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Οριακά εντός Βουλής εμφανίζεται η Ένωση Κεντρώων, που συγκεντρώνει 3%, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ, που περιορίζονται στο 2,5%.Σχόλια