Εκλογικός νόμος: Ναυάγησαν τα… όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν πρόκειται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές

Εκλογικός νόμος: Ναυάγησαν τα… όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν πρόκειται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές

Τέλος στο σενάριο να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, έβαλε η Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι θα απέχει από τη σχετική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές δεν επιτυγχάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες, και θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός, ξεκαθάρισε μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ότι η Χρυσή Αυγή, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, δε θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία.

«Εμείς δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ για αυτό και θα απέχουμε από τη ψηφοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λαγός.

Μετά και τα νέα δεδομένα, ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η πρόταση της κυβέρνησης είναι 179, και συγκεκριμένα οι ψήφοι της συγκυβέρνησης, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.

Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Της επίσημης ανακοίνωσης για την απόφαση της Χρυσής Αυγή δια στόματος Γιάννης Λαγού, είχε προηγηθεί ένα κρεσέντο επίθεσης του ίδιου εναντίον των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων με επίκεντρο την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Με αυτό το νόμο εάν τον ψήφιζε η Χρυσή Αυγή θα μπορούσαμε να εκλέξουμε 6-7 βουλευτές παραπάνω. Αλλά δικός μας σκοπός δεν είναι πώς με πολιτικά τερτίπια θα εκλέξουμε παραπάνω βουλευτές, μας ενδιαφέρει να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και δεν θα δεχτούμε να γίνουμε ούτε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Εσείς είστε συνέταιροι. Η Χ.Α θα αντιδράσει. Δεν δέχεται να γίνει υποχείριο κανενός και η στάση η δική μας θα είναι να σας τα πούμε για τα καλά εδώ μέσα και στη διάρκεια της ψηφοφορίας θα αποχωρήσουμε. Δεν έχουμε να ασχοληθούμε με τίποτα», σημείωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του κόμματος.

 Σχόλια