Εκνευρισμός των δανειστών από τις ελληνικές απειλές περί μη πληρωμής της δόσης

Εκνευρισμός των δανειστών από τις ελληνικές απειλές περί μη πληρωμής της δόσης

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να είναι τυπική απέναντι στις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και να πληρώσει κανονικά τη δόση που πρέπει στις 5 Ιουνίου, φαίνεται πως στέλνουν από κοινού Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με τις συνολικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ να ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, οι δανειστές, από κοινού, αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να μην επαναλάβει τις απειλές, που είχε διατυπώσει και το Μάιο.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το euro2day.gr, σύμφωνα με το οποίο η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών, και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.

Την ίδια ώρα, πηγές εντός της Ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι στις 11 Μαΐου η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την αθέτηση της σχετικής υποχρέωσης. «Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δε θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στην τρισέλιδη επιστολή, που δημοσιεύει το euro2day.gr, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα: «Το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».

Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαΐου, και ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.

Η πληρωμή έγινε έπειτα από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση, που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός έδωσε τελικά την εντολή να γίνει η πληρωμή.

Δείτε μέρος της σχετικής επιστολής:

tsipras-sel-1Σχόλια