Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Μετά το 2018 & εάν υπάρχει ανάγκη, θα συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Μετά το 2018 & εάν υπάρχει ανάγκη, θα συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος

Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για συμφωνία μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πως ερμηνεύει διαφορετικά – σε σχέση με την ελληνική πλευρά – τις αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου, επιμένοντας να παραπέμπει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για μετά το 2018.

«Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, αν το 2018 υπάρξει ανάγκη, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα για το χρέος», ανεφέρε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχει των δηλώσεων του ίδιου του κ. Σόιμπλε, εχθές το βράδυ, ο οποίος σημείωσε ότι «τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η Handelsblatt, σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, «θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είπε ότι θεωρεί εφικτή την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες, ενώ σε ό,τι αφορά στη συζήτηση γα το χρέος, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.

«Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος», εξήγησε ο ίδιος.Σχόλια