23:19 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εκρηκτική η κατάσταση στη Χίο λόγω του προσφυγικού

Εκρηκτική η κατάσταση στη Χίο λόγω του προσφυγικού

Την ώρα που οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου κινούνται σε  πολύ αργούς ρυθμούς, η κατάσταση στη Χίο είναι εκρηκτική με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να στοιβάζονται στις εγκαταστάσεις του νησιού.

Το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκάζονται μετά και το επεισόδιο με τους εμπρησμούς που σημειώθηκαν στο hotspot να διανυκτερεύουν δίπλα στη θάλασσα, έχοντας μόνο μία κουβέρτα για να σκεπαστούν.

Μέχρι σήμερα, στη Χίο βρίσκονται συνολικά 4.094 μετανάστες και πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές δομές έχουν προδιαγραφές μόλις για 1.100 άτομα.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ο δήμαρχος του νησιού

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς δήλωσε ότι ο καταυλισμός της Σούδας πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην λήξη μέτρων.

Ο δήμαρχος Βουρνούς τόνισε επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι επισκέψεις λίγων ωρών δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και κάλεσε για τη θεσμική θωράκιση των νησιών με τη τοποθέτηση ενός αρμόδιου συντονιστή για το προσφυγικό που θα έχει αρμοδιότητες για τη διαχείριση των Hot Spots και της ασφάλειας.

Γιάννης Μπαλάφας από τη Χίο: Να αντικατασταθεί η Σούδα από νέα δομή προσφύγων έξω από την πόλη

Στη Χίο βρέθηκε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία άλλου καταυλισμού, προκειμένου να καταργηθεί το Hot Spot της Σούδας.

Ο κ. Μπαλάφας δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Χίο εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Υπουργός κ. Μουζάλας θα ήθελε πολύ να είναι εδώ, αλλά βρίσκεται στις Βρυξέλλες από όπου δίνει τη μάχη για το εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Για την ενίσχυση των δομών, για την βελτίωση των συνθηκών, για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και υποδοχής και νομίζω ότι αυτή του η συμμετοχή του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το τι συμβαίνει στην Χίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να συζητήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και να δουλέψουμε για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Συζητήσαμε μέσα σε ένα καλό κλίμα με τους δημοτικούς άρχοντες  για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε.

Τονίζω ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως αυτή την στιγμή είναι κλειστά τα σύνορα και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στις χώρες που θέλουν. Υπάρχει μια συμφωνία που μας δεσμεύει και μας προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να μην έχουμε τις καθημερινές μεγάλες ροές από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά μας, των 1000 και παραπάνω ανθρώπων.

Η άποψη μας έχει τρία σκέλη: πρώτον, την όσο πιο άμεση αποσυμφόρηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και τρίτον την αποσυμφόρηση της έντασης με ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας από την παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώνεται η ακόλουθη πρόταση. Όχι να δημιουργηθούν καινούριες δομές αλλά να αντικατασταθεί η δομή φιλοξενίας στη Σούδα που έχει αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά, από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ, όπου εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει εξασφαλίσει τα χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι περιβαλλοντικές μελέτες για να υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά για τους πρόσφυγες.

Εάν πάρουμε το πράσινο φώς από τη δημοτική αρχή για τον ΧΑΔΑ, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία της μίας και μοναδικής δομής, με σκοπό να αδειάσει η Σούδα, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία. Έχουν παρθεί οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα.

Το να πιστεύει κάνεις και να λέει στο λαό της Χίου πως με ένα διακόπτη και 10 υπερωκεάνια θα εξαφανιστεί το πρόβλημα  ή δεν γνωρίζει ή λέει συνειδητά ψέματα. Σήμερα, δημοτικοί παράγοντες παραδέχτηκαν ότι εάν εξέπιπτε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα είχαμε καθημερινά ροή 1000 ανθρώπων από τα απέναντι παράλια. Κανείς δεν νοσταλγεί την προηγούμενη περίοδο με τους τόσους νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο».

Να σημειωθεί ότι αύριο Κυριακή επισκέπτεται το νησί ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Χίου

Απελπισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση της πολιτείας, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά πήγε χαμένη αφού η οποιαδήποτε απόπειρα καλλιέργειας των χωραφιών τους έπεσε στο κενό.

«Βάλαμε και πατάτες και ζαρζαβατικά και διάφορα άλλα. Όμως ερχόταν και τα ξεφύτρωναν. Όχι όμως για να τα φάνε. Τα πετούσαν στον δρόμο. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν αξίζει τον κόπο», λένε αγρότες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ελάχιστες αγροικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο hot spot.

«Έδωσα 10.000 ευρώ για να φτιάξω μία κάμαρα να έχω να φτιάχνω έναν καφέ πριν πάω στο χωράφι. Μέσα σε ένα βράδυ τα έσπασαν όλα. Τζάμια, πόρτες, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Και τι πήραν; Μόνο ένα μπουκάλι ούζο», λέει ο κ. Νίκος Κατσάλας.

Το σκηνικό εγκατάλειψης επαναλαμβάνεται και λίγα μέτρα μακρύτερα στα χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων. Όπως εξηγούν οι κάτοικοι ενώ θα έπρεπε τέτοια εποχή να γίνεται το μάζεμα της ελιάς, οι εκτάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Κανείς δεν τολμάει να πατήσει εδώ μέσα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, κουβέρτες, εκατοντάδες μπουκάλια και περιττώματα. Ποιος θα έρθει να μαζέψει ελιές;», διερωτώνται, χωρίς προφανώς να λαμβάνουν απάντηση.

Δείτε video και φωτογραφίες από το politischios:

191116-chios-in-5 191116-chios-in-4 191116-chios-in-3 191116-chios-in-2 191116-chios-in

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας