ΕΚΤ: Δεν αυξάνεται ο ELA

ΕΚΤ: Δεν αυξάνεται ο ELA

Σταθερό παραμένει το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, με απόφαση της ΕΚΤ μετά από τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο τραπεζική πηγή, ανέφερε ότι το ανώτατο ποσό που μπορούν να αντλήσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένει στα 80,2 δισ. ευρώ, με την απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μη μεταβολή του ορίου του ELA να εντείνει το κλίμα ασφυξίας στη χώρα.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι «Το περιθώριο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει στα 3 δις ευρώ, καθώς οι εκροές καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι υπάρχει «μαξιλαράκι» ασφαλείας και δεν απαιτείται η άμεση αύξηση της ρευστότητας μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ της ΕΚΤ για τον ELA στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η σημερινή σκληρή στάση της ΕΚΤ, πάντως, έρχεται σε συνέχεια και των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι ότι χωρίς την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκταμίευση σημαντικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Αντίστοιχα σχολιάζουν το γεγονός και οικονομικοί αναλυτές, που επισημαίνουν ότι ο Ντράγκι συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός οργανισμός είχε αυξήσει κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ το όριο του ELA.

Σχόλια