ΕΚΤ: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015

ΕΚΤ: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015

Ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους», διεμήνυσε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, ενώ πρόσθεσε ότι, ως εκ τούτου, «είναι σημαντικό» οι απαραίτητοι πόροι των 10 έως 25 δισ. ευρώ να είναι διαθέσιμοι «εγκαίρως».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αξιωματούχος της ΕΚΤ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Νουί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, τα οποία εστιάζουν ιδίως, στη μειωμένη κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σημειώνεται ότι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και η ελληνική πλευρά, επιθυμούν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, η οποία επιτρέπει «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που θα έπληττε βαρύτατα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.Σχόλια