Έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό – 83 εκατ. ευρώ

Έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό – 83 εκατ. ευρώ

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις σήμερα στην Αθήνα, ύψους 83 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Το εν λόγω ποσό αυτό θα διατεθεί άμεσα για την Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και έξι διεθνών ΜΚΟ.

Οι εταίροι αυτοί θα συνεργαστούν με ελληνικές ΜΚΟ που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση της κατάστασης επί τόπου.

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη. Τα πρώτα έργα που υλοποιούνται επί τόπου αποτελούν απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας που συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα παρέχεται με καλά συντονισμένο και συγκροτημένο τρόπο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές», δήλωσε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Χάρη σε αυτά τα νέα έργα, η Επιτροπή θα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, καλύτερες συνθήκες υγιεινής, χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για παιδιά και προσωρινά καταλύματα.

Η βοήθεια που ανακοινώθηκε σήμερα προστίθεται στη γενικότερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Από το 2015, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 181 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιπλέον των 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο αυτών των Ταμείων για το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα 2014-2020.Σχόλια