Συνάντηση Τσίπρα- Παυλόπουλου για το κρίσιμο Eurogroup

Συνάντηση Τσίπρα- Παυλόπουλου για το κρίσιμο Eurogroup

Στις 9:30 το βράδυ ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει  για όλα όσα έγιναν σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στο διάλογο που είχαν οι δύο πολιτικοί ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Συνήθως, όταν έρχομαι βράδυ κύριε Πρόεδρε, δεν έρχομαι με καλά νέα. Τώρα όμως έρχομαι για καλά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε θετική εξέλιξη για την χώρα, ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς» και χαρακτήρισε σημαντική ημερομηνία για αποφάσεις τις 24 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η διεξαγωγή νέου Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ξεκίνησε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτη σχετικά με την ελάφρυνσή του» και συμπλήρωσε ότι «θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος τα τελευταία χρόνια».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που καλούνται να επιδείξουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αποδεικνύει πως μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δήλωσε δε πως «η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι η μόνη απόφαση που επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Τέλος αναφέρθηκε ότι “ Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςΣχόλια