Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό -Οι θέσεις του Πρωθυπουργού

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό -Οι θέσεις του Πρωθυπουργού

Έχοντας στις βαλίτσες του το θέμα του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να δώσει το παρών στην μίνι-σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αυτήν θα μετέχουν, ηγέτες των νοτιο-ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Σερβίας και της ΠΓΔ της Μακεδονία.

Ως εκ τούτου, οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο πρωθυπουργός είναι:

•όλα τα κράτη να κρατήσουν ισότιμα πρόσφυγες και όχι μόνο η Ελλάδα
•να μην είναι εθελοντικό το relocation (μετεγκατάσταση) , αλλά υποχρεωτικό
•να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων, με την κυβέρνηση να παραμένει σταθερά αρνητική στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Σε δημοσίευμά του, το Spiegel έκανε λόγο για πρόταση του Βερολίνου και της Κομισιόν σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία… Από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα», είπε ο κ. Μουζάλας στο Mega, με τον υπουργό να στέλνει τελεσίγραφο πως  αν τεθεί τέτοιο ζήτημα στη σύνοδο, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει αρνητικά.

«Εχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων».

«Η πρόταση αυτή δεν παίρνει καν υπόψη τον χώρο. Τι είναι η Ελλάδα; 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο, είναι μια πόλη. Επίσης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Μονάχα στην Ιορδανία υπάρχει ένας», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και κοινωνικό. «Πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο ρεύμα των προσφύγων», εκτίμησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μόνη συζήτηση που έχει κάνει η Αθήνα, με την έγκριση της ΕΕ και του ΟΗΕ, είναι το σχέδιο για δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 – 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.

 Σχόλια