Έκτακτη σύσκεψη για την έκρυθμη κατάσταση στο μεταναστευτικό – Eπιχείρηση – σκούπα της ΕΛ.ΑΣ

Έκτακτη σύσκεψη για την έκρυθμη κατάσταση στο μεταναστευτικό – Eπιχείρηση – σκούπα της ΕΛ.ΑΣ

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απόψε στις 20:00 στα γραφεία της  Αντιπεριφέρειας Χίου, ώστε να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hotspot Γιώργος Κασάπης. Θα συμμετέχει, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

 

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.

Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.

 

Επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, 1η Απτριλίου 2016, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι σήμερα Κυριακή στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το πρωί σήμερα παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78.
Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πάνω από 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στα νησιά

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φθάνει καθημερινά στη χώρα αυξάνεται . Την Κυριακή σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού συνολικά είχαν καταγραφεί στις επίσημες δομές και στους πρόχειρους καταυλισμούς σε Ειδομένη και Πειραιά 52.500. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι μέσα στην χώρα που όμως οι αρχές δεν μπορούν να τους καταγράψουν

Το Συντονιστικό έχει επικεντρώσει όπως επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά η διαρροή από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αφενός στην εκκένωση των δύο καταυλισμών στην Ειδομένη και στον Πειραιά με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας ανά την Επικράτεια, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ένα μήνα τώρα η κυβέρνηση μιλά για την απαραίτητη εκκένωση από τους δύο αυτούς καταυλισμούς ενώ δεν υπάρχουν έτοιμες θέσεις φιλοξενίας. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει κάθε εβδομάδα την δημιουργία 10.000 νέων θέσεων φιλοξενίας μόνο που η αποτελεσματικότητα του Συντονιστικού απέχει από τον στόχο που επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας.

Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές σε Λέσβο και Χίο

Αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής έχουν αποβιβαστεί 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ροές παρατηρούνται μόλις λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του προβλήματος.Σχόλια