Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων για την…οικονομία

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων για την…οικονομία

Απίστευτης έντασης είναι οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα τις τελευταίες ώρες, με προφανή στόχο, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις και τις κινήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, να υποβάλει κατ’ αρχήν αίτημα παράτασης του ισχύοντος προγράμματος. Όμως, αναλυτικό και κοστολογημένο σχέδιο που θα παρουσιάσει στο έκτακτο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, για το πώς εννοεί την «συμφωνία-γέφυρα» η Αθήνα, αντί της «αίτησης παράτασης» που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, ετοιμάζει από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Την επόμενη ημέρα το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά τη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας. Το «τελεσίγραφο» όμως των Ευρωπαίων για μία τελική συμφωνία λήγει μεν στις 16 Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν –όπως μαρτυρεί και η χθεσινή υποβάθμιση από την S&P- αλλά πολλά δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί και νέο έκτακτο Eurogroup (το τρίτο μέσα ένα μήνα) λίγο πριν την λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου (πιθανώς στις 25 ή 26 του μηνός).

Βαλλόμαστε από τους διεθνής οίκους 

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Η Ελλάδα τοποθετείται τώρα «υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση», ανακοίνωσε ο Moody’s και ενώ νωρίτερα ο επίσης οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα.«Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της» ανακοίνωσε ο Moody’s.

moody's

Υποβάθμισε την οικονομία η Standard & Poor’s

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.Παράλληλα, διατηρεί την αξιολόγηση σε «creditwatch negative», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν «στενέψει» τα περιθώρια που έχει η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει, τα περιορισμένα ταμειακά «μαξιλάρια» και οι επικείμενες λήξεις ομολόγων προς τον επίσημο τομέα περιορίζουν την ευελιξία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Πιθανή παράταση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις ως προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, λόγω πιθανών εκροών καταθέσεων.

Στο μενού και των G20 η Ελλάδα

merkek-ompama

Τη Δευτέρα, το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο… μενού της συνάντησης Ομπάμα- Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, με δεδηλωμένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις για συνεργασία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να τα «σπάσει» με την Καγκελαρία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών αναμένεται να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με το ελληνικό ζήτημα, απούσας κι εδώ της Ελλάδας.

Πρόγραμμα – γέφυρα θέλει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με το πρόγραμμα – γέφυρα που προτείνει θα δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως το πρόγραμμμα – γέφυρα δεν μπορεί να είναι ένα νέο Μνημόνιο. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως το πρόγραμμα – γέφυρα που προτείνεται θα περιλαμβάνει βασικό όρο την απόρριψη μονομερών ενεργειών από όλες τις πλευρές.

Μολονότι υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τις επόμενες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, γίνεται ξεκάθαρο ότι από αυτές διαχωρίζει τα 1,9 δισ.ευρώ «που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων». Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την έκδοση εντόκων γραμματείων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Γίνεται λόγος, δε, για λογική πρόταση από την ελληνική πλευρά, αφού είναι παράλογο, όπως αναφέρεται, να περιμένει κανείς λύση.

 


Σχόλια