Έκθεση – κόλαφος του ΔΝΤ: Έρχεται… νέα μείωση των μισθών

Έκθεση – κόλαφος του ΔΝΤ: Έρχεται… νέα μείωση των μισθών

Νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βγαίνει στην επιφάνεια και τα αποτελέσματά της δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ακόμη μία μείωση μισθών! Οι αναλυτές του ΔΝΤ μίλησαν για μια πιθανή μείωση της τάξης του 2%, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την κρίση.

Μια τέτοια ενέργεια, όπως αναφέρουν, θα οδηγούσε στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το αποτέλεσμα σε επίπεδο ζήτησης δε θα ήταν εξίσου θετικό.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πόουλ Τόμσεν, του πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο των δανειστών στην Ελλάδα και νυν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Η εισήγηση αρχίζει να βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενόψει του επικείμενου πακέτου μέτρων που ετοιμάζουν οι θεσμοί για την Ελλάδα και τα οποία θα αφορούν στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και στις αλλαγές στα εργασιακά.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ επισημαίνουν πως «η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση».Σχόλια