Έκθεση με έργα κρατουμένων στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης

Έκθεση με έργα κρατουμένων στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης

Η έκθεση «Θέμα Χρόνου», που επιμελείται ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης, περιλαμβάνει έργα τέχνης από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και ένα δρώμενο. Καλεί το κοινό να ρίξει μια δεύτερη ματιά στο θέμα του περάσματος του χρόνου μέσα στη φυλακή, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποκινεί τον διάλογο. Το πέρασμα του χρόνου τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έχει κοινά χαρακτηριστικά άλλωστε, σε μονάδες χρόνου μετριέται και η ζωή του καθενός μας. Η έκθεση αυτή αποσκοπεί να συνενώσει, σε χρόνο ορισμένο, δυο κόσμους προσωρινά διαχωρισμένους, τον έξω και τον μέσα.

 

Τα προγράμματα τέχνης μέσα στη φυλακή εμπνέουν τη δημιουργία πολλών αξιοπρόσεκτων έργων τέχνης, γεγονός που ενισχύει την αισθητική και την αναμορφωτική αξία των προγραμμάτων αυτών. Πολλές φορές, τα έργα που γίνονται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντανακλούν την υπαρξιακή κατάσταση του καλλιτέχνη. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δημιουργίας διεγείρουν, συχνά, έναν έντονο συναισθηματισμό, τον οποίομπορεί κανείς να αντιληφθείμέσα από τα ίδια τα έργα. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα τουςεγκαίρως, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει μόλις πρόσφατα να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν. Η αφοσίωσή τους υπήρξε αξιοσημείωτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα έργα τους για τους ίδιους.

 

Ο χρόνος φυσικά αποτελεί αναγκαία συνθήκη της ίδιας της ζωής. Το πέρασμα του χρόνου γίνεται χωρίς επιστροφή –ο χρόνος είναι κάτι που δεν μπορεί να κρατηθεί. Το βίντεο «Το Χρώμα Του Χρόνου», που γυρίστηκε ειδικά για την έκθεση αυτή, επιχειρεί μέσα από πέντε φαινομενικά απλές ερωτήσεις να κάνει αντιληπτά τα συναισθήματα του καλλιτέχνη για τον χρόνο. Ακούγοντας τις φωνές καιπροσέχοντας τα λόγια των ανθρώπων αυτών –ακόμη και για ένα κλάσμα του χρόνου-, συνδέεσαι μαζί τους και βλέπεις αυτό που συνήθως παραμένει μακριά από τη δημόσια θέα.

 

Τα μέλη του προγράμματος επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων του Ελεώνα της Θήβας (ΚΑΤΚΕΘ) συμμετέχουν, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, με το δρώμενο «5 συν 1 καρέκλες», το οποίο συνδυάζει εκφάνσεις της αντίληψης για το χρώμα, αισθήσεις και προκαταλήψεις.

 

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει την τιμή να υποδέχεται στην επίσημη έναρξη της έκθεσης «Θέμα Χρόνου» τον ηθοποιό Αργύρη Πανταζάρα. Ο Αργύρης Πανταζάρας θα απαγγείλει ποιήματα από τα «Κλειδιά Ελευθερίας», μια συλλογή πεζών/ποιημάτων από εκπαιδευομένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής των Διαβατών.

 

Στην έκθεση «Θέμα Χρόνου» θα εκτεθούν πάνω από πενήντα έργα. Τα περισσότερα είναι διαθέσιμα προς πώληση, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στους καλλιτέχνες. Μια πλήρης λίστα των έργων αυτών θα βρίσκεται αναρτημένηκαι θα προσφέρεται για αγορές, λίγο πριν από την έκθεση, στον ιστότοποwww.sofron.gov.gr.

 

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προετοιμάζει μια ευρύτερη έκθεση έργων τέχνης αλλά και προϊόντων που παράγονται στις φυλακές που θα πραγματοποιηθεί  το Φθινόπωρο, μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2016, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο.

mpexrakis stills TOKYMA TELIKO varka

 

 Σχόλια