Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων

Τραγική και επικίνδυνη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς καταυλισμούς που φιλοξενούν τους περίπου 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα όπως φαίνεται και στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα Middle East Eye από τον καταυλισμό στη Μόρια.

 

Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις 10 Μαΐου συμμετείχαν Σύροι και Αφγανοί, χωρίς να διευκρινίζεται ποια ήταν η αφορμή.

Ομάδες των δύο εθνικοτήτων ανταλλάσουν γροθιές και μπουνιές, πετάνε πέτρες και άλλα αντικείμενα την ώρα που στα πλάνα καταγράφεται η παρουσία μόνο ενός αστυνομικού που μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο.
Γκέτο η Ειδομένη

Ενώ έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες, η κυβέρνηση σχεδιάζει επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, που έχει μεταβληθεί σε γκέτο, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να τους πείσει να μετακινηθούν στα hot spots.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη αλλά και το Ελληνικό όπως και στο λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει ότι ακόμη και μετά την διακοπή της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία, λόγω της συμφωνίας της Άγκυρας με την ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τους 54.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο καταυλισμός της Ειδομένης δεν έχει καμία αστυνόμευση από τις ελληνικές αρχές. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κτίσει φαβέλες με αυλές, «δρόμους», γειτονιές με«καταστήματά» και έχουν χωριστεί κατά εθνικότητα. Υπάρχει η γειτονιά Σύρων, Αφγανών, Πακιστανών, Μαροκινών και Τυνήσιων. Παραεμπόριο, συμπλοκές, κρούσματα παραβατικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ υπάρχουν ακόμη και αναφορές για πρόχειρο οίκο ανοχής, περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και απόπειρες βιασμών. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Τετάρτη ομάδα προσφύγων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που σταθμεύουν και οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

 

Παρόμοια η κατάσταση  στο Ελληνικό όπου επίσης υπάρχουν καταγγελίες για αλκόολ, ναρκωτικά και συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων. Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ κατήγγειλε «Τη βίαιη εκπόρνευση παιδιών που φιλοξενούνται στο κέντρο στέγασης προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό». Σημείωσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές το βράδυ, ενώ οι πιο σκληροί επιβάλλονται στους υπόλοιπους.

 Σχόλια