Εκτός Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ο κουμπάρος του Αλέξη Τσίπρα

Εκτός Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ο κουμπάρος του Αλέξη Τσίπρα

Τις… πληγές του δε σταματάει να μετρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τα «χτυπήματα» να του έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.
Τελευταία «λαβωματιά» από τον στενό φίλο και κουμπάρο του, Ανδρέα Καρίτζη, ο οποίος αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του, επιλέγοντας να φύγει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καρίτζης, ο οποίος είχε διατελέσει προ ετών και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από τα πρόσωπα που επηρεάζουν τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αποχωρήσεις.

Στη δήλωση παραίτησής του, ο κ. Καρίτζης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η κοινωνικά οδυνηρή και πολιτικά μη βιώσιμη επιλογή εφαρμογής του προϊόντος ενός πραξικοπήματος σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία λήψης τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων διαμόρφωσαν ένα πολιτικό περιβάλλον και μια στρατηγική που με απορρίπτει».

Και προσθέτει:

«Η κατάργηση συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών, το έλλειμμα πολυδιάστατης και σε βάθος ανάλυσης και ο κοντόθωρος πολιτικός ορίζοντας έχουν πλέον διαμορφώσει μια νοοτροπία πολιτικής σε συνέχεια και όχι σε ρήξη με το παρελθόν. Μια νοοτροπία που δεν επιτρέπει την ουσιαστική ανασυγκρότηση και τον επαναπροσδιορισμό, στοιχεία απαραίτητα μετά από μια ήττα για την χάραξη μιας πολιτικά βιώσιμης και κοινωνικά χρήσιμης νέας στρατηγικής.

Η εν λόγω νοοτροπία δεν προέκυψε ξαφνικά, ενδυναμώνεται και αναπτύσσεται καιρό τώρα. Και αν μετά από μια μείζονα πολιτική εξέλιξη όπως η έκβαση της διαπραγμάτευσης η νοοτροπία αυτή όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται αλλά αντίθετα παγιώνεται τότε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Από την άλλη μεριά, η τεράστια μάζα των ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των επιλογών τους αυτό το διάστημα, θα αποτελεί για εμένα πάντα πηγή δύναμης και αισιοδοξίας. Όλα όσα μας απομακρύνουν σήμερα δεν πρόκειται να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ μας, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν σε μια απίστευτα δύσκολη αλλά και συναρπαστική πορεία.

Η κοινωνία βρίσκεται ήδη σε μια μεγάλη κινητικότητα, τόσο για να επιβιώσει όσο και για να αποκτήσει ισχύ απέναντι σε αυτονομημένους από τη λαϊκή βούληση θεσμούς που ελέγχουν σήμερα τις βασικές της λειτουργίες έχοντας καταλύσει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. Χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Δεν αποτελεί αποδεκτή επιλογή να σταθούμε απέναντί τους. Αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα. Προσωπικά, θα ταχθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην υπηρεσία αυτής της δημιουργικής και ελπιδοφόρας κινητικότητας, η οποία εκφράστηκε με συγκλονιστικό τρόπο στο δημοψήφισμα.

Αν σκεφτούμε διαφορετικά, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής τις ενσωματωμένες στους ανθρώπους δυνατότητες, θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί/ες από όσο νομίζουμε. Αν πιστέψουμε στη δημοκρατία ως εργαλείο απελευθέρωσης των δυνατοτήτων των ανθρώπων, τότε τα όρια που μας θέτουν οι ελίτ δεν θα φαντάζουν ανυπέρβλητα. Αν πιστέψουμε στη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι μέσα τους, τότε θα αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που απαιτούν οι περιστάσεις.

Να μάθουμε λοιπόν από τα λάθη και την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και να εξελιχθούμε ώστε να γίνουμε πραγματικά αποτελεσματικοί και χρήσιμοι. Δεν ζούμε σε καιρούς αποστράτευσης, ζούμε σε καιρούς που απαιτούν τόλμη».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, επτά μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας του κόμματος, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κείμενο στο οποίο αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι: «η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ούτε αφορά μόνον το κομμάτι των εφαρμοσμένων πολιτικών, η συνεχής διολίσθηση σε όλο πιο αντιδημοκρατικές μεθόδους χάραξης πολιτικής, με όλο πιο στενά κέντρα και παράκεντρα, η παράλυση των δημοκρατικών διαδικασιών, η κυριαρχία της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής μετέτρεψαν τον φορέα σε ένα κόμμα-καρτέλ, σε ένα κόμμα που λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ και το σύστημα που υπηρετούν».Σχόλια