Ελεύθερα τα έξι μέλη του ΤΑΙΠΕΔ μετά την απολογία τους

Ελεύθερα τα έξι μέλη του ΤΑΙΠΕΔ μετά την απολογία τους

Χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη τα 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται για ζημιογόνες πωλήσεις και επαναμισθώσεις 28 ακινήτων.
Οι 3 Έλληνες και 3 αλλοδαποί κατηγορούμενοι (πρόκειται για τον Ισπανό προεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοςίου, τον ομολογό του της Ιταλίας και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του)  στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιάννη Γιαννίδη δεν είχαν διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος ενώ οι εκτιμήσεις τους ήταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς.
Η υπόθεση
Για κακουργηματική απιστία απολογήθηκαν σήμερα στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ,της περιόδου 2013-2014.

Η κατηγορία αφορά στη “μη επωφελή αξιοποίηση” 28 ακινήτων Συγκεκριμένα για 5 κτίρια των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και 5 κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους για 20 χρόνια.

Οι 2 συμβάσεις πώλησης και 28 επαναμίσθωσης εγκρίθηκαν με ομόφωνη προταση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ,της επίμαχης περιόδου δεν κατηγορούνται για απιστία καθώς ο νόμος τους δίνει ασυλία.

Συμφωνα με τα κατηγορητήρια τα 6 μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (3 Ελληνες και 3 αλλοδαποι) “παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής”.Σχόλια