Έλεγχοι από τα… σπίτια

Έλεγχοι από τα… σπίτια

Του Πέτρου Κουσουλού

Έναν πρωτότυπο τρόπο για την καταπολέμησης της και την διενέργεια προληπτικών ελέγχων ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου σε νησιά και όχι μόνο, φαίνεται πως έχει βρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων! Σε αυτή προβλέπεται η εργασία των υπαλλήλων από το σπίτι τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα κτήρια που θα στεγάσουν του αρμόδιους υπαλλήλους στην Περιφέρεια!

Δεν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο, αλλά για την θλιβερή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός μιας χώρας η οποία υποτίθεται βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την διαφθορά αλλά κυρίως την φοροδιαφυγή.

Η πραγματικότητα προφανώς εξηγεί την ανάγκη στησίματος του φαντασμαγορικού show το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή όπου ο ένας κατηγορούσε τον άλλον για τα φαινόμενα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Ο κόσμος είδε θέαμα. Αλλά με τον άρτο τι γίνεται;

Δεν υπάρχουν ούτε τα κτήρια

Διαβάζοντας κάποιος το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ προφανώς νομίζει ότι ζει σε έναν άλλο κόσμο. Στο υπεραισιόδοξο σενάριο για το 2016 οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων τοποθετούνται στα 31,892 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων τοποθετούνται στα 3,268 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ στα 9,834 δισ. ευρώ.

Λίγο πιο κάτω η έκθεση αναφέρει ότι για το 2016 προβλέπεται η διενέργεια 200 ελέγχων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εκ των οποίων 100 έρευνες θα αφορούν στην απάτη στον ΦΠΑ! Συνολικά δε προβλέπει περισσότερους από 100.000 ελέγχους!

Αυτά στα χαρτιά του κ. Πιτσιλή, καθώς η πραγματικότητα λέει άλλα… Η πραγματικότητα, λοιπόν, λέει ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τους προληπτικούς ελέγχους και την αποκάλυψη υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, δεν έχουν καν κτήρια για να στεγαστούν! Ναι καλά διαβάζετε… Η υπηρεσία της Αθήνας στεγάζεται στο Γαλάτσι! Από εκεί και πέρα το χάος. Η Υπηρεσία της Λαμίας δεν έχει στεγαστεί ακόμα, της Κρήτης το ίδιο, της Πάτρας ομοίως, της Κοζάνης επίσης, των Ιωαννίνων παρομοίως, της Κομοτηνής επίσης, όπως και της Λάρισας!

Σε ολόκληρη την Ελλάδα λοιπόν, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η διαβόητη Υπηρεσία δεν έχει αποκτήσει ακόμη έδρα και ένα κρεμμύδι για να στεγαστεί παρά το γεγονός ότι η συγχώνευση ΓΓΔΕ-ΣΔΟΕ έχει γίνει από το καλοκαίρι. Οι δε υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι τους…

Και όλα αυτά την στιγμή που έχουμε μπει στην καρδιά της άνοιξης και πλησιάζει το καλοκαίρι και ο κρατικός κορβανάς προσπαθεί να συλλέξει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Χίλιες και βάλε δικογραφίες με ανύπαρκτο προσωπικό

Την ίδια στιγμή το ereportaz.gr πληροφορείται ότι ο χρονικός ορίζοντας για να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που αφορούν λίστες, εμβάσματα στο εξωτερικό, offshore είναι εκείνος των 500 χρόνων. Πρόκειται για τις 20+1 υποθέσεις που αποκάλυψε το ereportaz.

Καταρχάς οι έλεγχοι για την λίστα Λαγκάρντ έχουν κολλήσει από το περασμένο καλοκαίρι! Για την δε –πολυδιαφημισμένη- λίστα Μπόργιανς οι έλεγχοι είναι ταχύτεροι –χάρη στην σπουδή των Οικονομικών εισαγγελέων- αλλά ακόμη οι ελεγχόμενοι, 30 τον αριθμό, βρίσκονται ακόμη στην… πρόθεση να πληρώσουν. Εκείνο που παρατηρείται είναι παντελής έλλειψη ενίσχυσης των ελεγκτικών Αρχών. Στους Οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι «φορτώθηκαν» με 1.000 και πλέον δικογραφίες μείζονος σημασίας στις οποίες εμπλέκονται πασίγνωστοι επιχειρηματίες, αποσπάσθηκαν πρόσφατα 56 υπάλληλοι, ενώ οι εισαγγελείς Διαφθοράς ακόμη περιμένουν τους 35 επιστημονικούς συνεργάτες. Κατά τα άλλα πάμε πολύ καλά. Και κυρίως επικοινωνιακά.Σχόλια