Έλεγχος και όχι ανάρτηση των πόθεν έσχες

Έλεγχος και όχι ανάρτηση των πόθεν έσχες

Ενημέρωση σχετικά με το θέμα των πόθεν έσχες πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ύστερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Όπως εξήγησε, το καθεστώς για τις δηλώσεις πόθεν έσχες αλλάζει, καθώς θα είναι πλέον ηλεκτρονικές, ενώ θα γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος σε κάποιους, αλλά τελικά δε θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής θα παραμείνουν μόνο τα πόθεν έσχες του πολιτικού συστήματος, ενώ τα άλλα πόθεν έσχες θα στέλνονται στην Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», ενώ πρόσθεσε ότι φέτος συγκεντρώθηκαν στη Βουλή 60.000 πόθεν έσχες.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση των πόθεν έσχες, επισημάνθηκε ότι «θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το ηλεκτρονικό σύστημα» καθώς ήδη η σχετική πλατφόρμα έχει παρουσιαστεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ακόμη, ο κ. Βούτσης αποκάλυψε ότι προ 15 ημερών έγινε στη Βουλή «άτυπη συνάντηση» με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το θέμα της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των δικαστικών, καθώς είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από τις δικαστικές ενώσεις.

Στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους (αστυνομικούς, δημοσιογράφους κ.λπ.).

Η λύση που θα προτείνει η Βουλή είναι: α) από ένα επίπεδο ευθύνης και πάνω σε κάθε κλάδο, να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος, β) τα πόθεν έσχες να μην αναρτώνται δημόσια (όπως ήταν η αρχική ιδέα), αλλά να συντάσσεται έκθεση που θα αποδίδεται που θα δίνεται στις ελεγκτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι τα πόθεν έσχες του πολιτικού συστήματος θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται κανονικά.Σχόλια