Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου – Ποιοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου – Ποιοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους

Αντισυνταγματική έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δε θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και ως εκ τούτου, στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά της εισφορά αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν, από την ημέρα που κατέθεσαν την προσφυγή τους στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι η διαφορά των 7 ψήφων των συμβούλων που παρατηρείται κατά τις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια, οφείλεται στη δικαιολογημένη απουσία ορισμένων δικαστών από την δεύτερη διάσκεψη.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν αναγκαία τη μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν στο μνημονιακό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό συστήματος του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και του νόμου 4002/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα, και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2010, και αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, ανά κατηγορία συνταξιούχων και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση οι απόμαχοι της εργασίας. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς σύμφωνα με το νόμο 4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Σημειώνεται τέλος ότι δε θα υπάρξει νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επίμαχο θέμα και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασή της μέσα στο επόμενο διάστημα.Σχόλια