Ελεύθερο διαδίκτυο ήταν και πάει…

Ελεύθερο διαδίκτυο ήταν και πάει…

Τέλος εποχής για το διαδίκτυο όπως το γνωρίζαμε στην Ευρώπη. Κι αν στην Κίνα, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες με περιορισμένες ελευθερίες έκφρασης και Τύπου, ποτέ δεν υπήρξε πραγματική ελευθερία στο Ίντερνετ, πλέον και η Ευρώπη περνάει στο επόμενο στάδιο, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το υπό συζήτηση Άρθρο 13 το οποίο «κλειδώνει» για τα καλά τις ελευθερίες που παρείχε το WWW από τη μέρα που μπήκε στις ζωές μας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλή όρισε υπεύθυνους για τα Copyright των ταινιών, των σειρών, των Video clip, των φωτογραφιών, των αθλητικών στιγμιοτύπων και πολλών ακόμη data, τους παρόχους του Internet που με τη σειρά τους για να μην αρχίσουν να πληρώνουν… πνευματικά δικαιώματα με το τσουβάλι, θα υποχρεωθούν να απαγορεύσουν τις ελεύθερες αναδημοσιεύσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και μέχρι να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα φιλτραρίσματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πλέον ένας χρήστης του Facebook θα μπορεί να κάνει κριτική σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν θα μπορεί να ανεβάζει μία φωτογραφία από το ματς, καθώς δεν θα του το επιτρέπει ο πάροχος, εκτός αν έχει πάει ο ίδιος στο γήπεδο και έχει τραβήξει δική του φωτογραφία. Θεωρητικά, σε βάθος χρόνου, θα χαθούν από το διαδίκτυο όλες οι ελεύθερες φωτογραφίες που υπόκεινται σε δικαιώματα και αυτό σημαίνει πως σιγά-σιγά ξεκινά η εποχή του συνδρομητικού ίντερνετ.

Ομοίως, παύει το ελεύθερο upload και download των δεδομένων του διαδικτύου, ενώ θα απαγορευτούν μέχρι και τα… memes!

Στην πραγματικότητα και για να λυθεί όλη αυτή η… σκλαβιά, οι πάροχοι θα ανεβάσουν κατακόρυφα τις τιμές των παροχών τους και φυσικά πολλές ιστοσελίδες θα γίνουν συνδρομητικές.


Σχόλια