Ελληνικό χρέος & προσφυγικό επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν

Ελληνικό χρέος & προσφυγικό επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Μπάιντεν και Τσίπρας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, την προσφυγική κρίση, καθώς και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος εξήρε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείρισή του, ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Αναφορά έγινε και στο ζήτημα των ενεργειακών, με τους δύο άνδρες να χαιρετίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ εκτιμήθηκαν και οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στη συνάντηση επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Στο ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δε διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, τέλος, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.Σχόλια