Με τίποτα λιγότερο από «τα πάντα» δεν υποχωρούν οι «εταίροι»: Φύγετε και ελάτε πάλι με καλύτερη πρόταση

Με τίποτα λιγότερο από «τα πάντα» δεν υποχωρούν οι «εταίροι»: Φύγετε και ελάτε πάλι με καλύτερη πρόταση

Διέκοψαν τις συνομιλίες τους μετά από περίπου δυο ώρες, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν με καθυστέρηση 45 περίπου λεπτών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup καλώντας την ελληνική πλευρά να έρθει με «άλλη βελτιωμένη πρόταση» προκειμένου να γίνει νέα σύγκληση του Eurogroup.  με το μήνυμα να είναι ένα: «Η Ελλάδα να φέρει βελτιωμένη πρόταση» ώστε να συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup.

_83852568_027867194-1Tην ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη δική της, η οποία ούτως ή άλλως, τη Δευτέρα είχαν χαρακτηριστεί ως «καλή βάση για συζήτηση».  Ωστόσο, και παρά τις θετικές αρχικές ενδείξεις από τις 06.00 το πρωί όταν ξεκίνησαν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου των δανειστών, τελικά κατατέθηκαν δυο ξεχωριστά κείμενα:

Ένα από την ελληνική πλευρά και ένα ακόμη που περιλαμβάνει τις προτάσεις-σοκ που έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πιστωτές και το οποίο περιλαμβάνει μέτρα ύψους σχεδόν 11 δις ευρώ. Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Eurogroup σημειώθηκε εμπλοκή καθώς οι εταίροι αρνήθηκαν να συζητήσουν επί δύο κειμένων και ειδικότερα επί του ελληνικού σχεδίου.

A2AA298094DF0E6CBF4725E138E17102

Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την ελληνική πλευρά να βελτιώσει την πρότασή της, με τη Μέρκελ να προσέρχεται συγκρατημένη στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ολάντ να εμφανίζεται αισιόδοξος και τον Τσίπρα να δηλώνει πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβαστική οδός.

Τι έγινε στη συνάντηση Τσίπρα – Θεσμών

Πριν ξεκινήσει το Eurogroup όπου οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με τις δικές τους προτάσεις, και, οι Θεσμοί συνέταξαν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το κείμενο αυτό δεν έλαβε το πράσινο φως από Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. «H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά στους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή,» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

2582B8BEE6C0098B446EFDCBEC296626

Την ίδια ώρα, τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει τελεσίγραφο από την Ευρώπη, και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο.

Τελευταίες πληροφορίες

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ελλάδα υποχωρεί και αφαιρεί την εξαίρεση των νησιών σχετικά με τον ΦΠΑ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 20:00 ώρα Ελλάδας ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής.Σχόλια