8:40 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κρίσιμες ώρες για το προσφυγικό ! Η πρέσβης της Ελλάδος καλείται από την Βιέννη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις

Κρίσιμες ώρες για το προσφυγικό ! Η πρέσβης της Ελλάδος καλείται από την Βιέννη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις

Σε πόλεμο για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του προσφυγικού με την ελληνική πλευρά να φτάνει στο σημείο να καλέσει πίσω στην Αθήνα την απεσταλμένη πρέσβη μας κυρία Αλειφέρη που είχε μεταβεί στην Αυστρία.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.»

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας είχε στείλει μήνυμα πως και η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απηύθυνε επιπλέον την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα, κάτι που παραπέμπει στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή περί ενδεχομένου άσκησης βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

2.558 σκηνές για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

Περίπου 2.558 σκηνές θα παραλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν 14.350 πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σημερινή απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, η οποία ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των 6 ατόμων και 500 σκηνών των 4 ατόμων, «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων».

Τις σκηνές θα παραλάβουν οι Ειδικές Δυνάμεις, ενώ υπεύθυνη για τη σωστή ανάπτυξή τους είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

20.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε 18 σημεία

Σε ένα απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες με τις ροές μεταναστών να αυξάνονται και την χώρα να ασφυκτιά .

Περίπου 19.415 πρόσφυγες έχουν ήδη εγκλωβιστεί σε περίπου 18 πόλεις και περιοχές της Ελλάδας όπως προκύπτει σύμφωνα με το «Έθνος»

Σχεδόν δέκα χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κατά μήκος της εθνικής οδού από τη Λαμία ως την Ειδομένη και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, διανυκτερεύουν σε πάρκινγκ, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια και στεγασμένους δημοτικούς χώρους, περιμένοντας να διοχετευτούν στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, όπου όμως η διέλευση γίνεται με ρυθμούς χελώνας έπειτα από το «μπλόκο» στους Αφγανούς και τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που θέσπισαν αυθαίρετα οι χώρες του «Βαλκανικού Διαδρόμου». Άλλοι 3.500 πρόσφυγες ήταν χθες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος).

Στην Αθήνα, Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνας είναι ασφυκτικά γεμάτα, όπως πλέον και το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική οι πρόσφυγες, που φθάνουν συνεχώς με καράβια από τα νησιά, με δεδομένο ότι δεν έχουν πού να φιλοξενηθούν, καταλήγουν είτε στην πλατεία Βικτωρίας, είτε… διασκορπίζονται στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι εδώ και δύο ημέρες οι εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, στη διαδρομή προς Ειδομένη. Εκατοντάδες πούλμαν τα οποία ξεκίνησαν από την Αθήνα γεμάτα Σύρους προς τα σύνορα έχουν σταματήσει σε διάφορα σημεία, σε Λαμία, Τέμπη, Σκοτίνα και αλλού, μιας και ήδη η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι ασφυκτική.

Οι περιοχές που «βούλιαξαν» από πρόσφυγες 

Αθήνα – Πειραιάς: Χθες το πρωί, περίπου 1.700 άτομα έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη, Χίο και Κω. Αρχικά οι περισσότεροι βρέθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Ωστόσο, μετά τη μεταφορά αρκετών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, μέχρι νωρίς το απόγευμα στον χώρο παρέμεναν 350 άτομα.

Ελαιώνας – Ελληνικό – Σχιστό: Ασφυκτικά γεμίζουν πλέον και οι δομές φιλοξενίας στην Αττική, καθώς καθημερινά προστίθενται νέες αφίξεις. Χθες στο Ελληνικό φιλοξενούνταν 900 άτομα και στον Ελαιώνα 650. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι διαμένοντες έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης, στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, όπου έχουν μεταφερθεί κυρίως Αφγανοί, στους οποίους απαγορεύτηκε η διέλευση από τα σύνορα με τα Σκόπια, φιλοξενούνται 1.350 άτομα.

Ειδομένη – Πολύκαστρο: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες παρέμεναν χθες στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας, περιμένοντας τη σειρά τους για να περάσουν στα Σκόπια. Οι ροές ήταν και χθες πολύ αργές (με ρυθμό περίπου χιλίων ατόμων το 24ωρο). Άλλοι 300 πρόσφυγες βρίσκονταν στο πρατήριο της εθνικής οδού, στο ύψος του Πολυκάστρου, ενώ ανάλογα με τον ρυθμό διέλευσης διοχετεύονταν στην περιοχή «εγκλωβισμένα» λεωφορεία από την εθνική οδό.

Διάβατα Θεσσαλονίκης: Το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου «εγκαινιάστηκε» χθες και δέχτηκε τους πρώτους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το κέντρο φιλοξένησε αρχικά 1.250 άτομα, ενώ περίπου 500 πρόσφυγες περίμεναν να εισέλθουν στον χώρο. Στην πλειονότητά τους είναι Σύροι και Ιρακινοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από διάφορα σημεία της εθνικής οδού και θα διοχετεύονται σταδιακά προς την Ειδομένη.

Καβάλα: Συναγερμός σήμανε στην Καβάλα για την εξεύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας χιλίων προσφύγων που αναμενόταν να φτάσουν χθες στις 7 το απόγευμα με πλοίο από τη Μυτιλήνη. Ο χώρος που επιλέχτηκε ήταν οι αποθήκες του Τελωνείου. Ανθρωποι του δήμου και εθελοντές έκαναν πυρετώδεις προετοιμασίες για τον ευπρεπισμό του χώρου και την εξασφάλιση θέρμανσης και σίτισης για τους πρόσφυγες.

Σκοτίνα Πιερίας: Οι 300 πρόσφυγες που είχαν διανυκτερεύσει στη Σκοτίνα Πιερίας αναχώρησαν τα ξημερώματα με 7 λεωφορεία και ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στα Διαβατά. Στο σημείο έφτασαν αργότερα άλλα 9 λεωφορεία με 450 πρόσφυγες.

Κλειδί Ημαθίας: Ένα λεωφορείο με 60 πρόσφυγες στάθμευσε στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Κλειδί Ημαθίας, με τον οδηγό του να περιμένει εντολές από την Τροχαία για τον χρόνο αναχώρησής του για τα Διαβατά ή την Ειδομένη.

Κοζάνη: Το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχει μετατραπεί σε προ-αναχωρησιακό κέντρο προσφύγων. Οι πρώτοι 200 πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν εκεί αναχώρησαν τα ξημερώματα και λίγες ώρες μετά έφτασαν άλλοι 380 με 5 λεωφορεία. Τρεις έγκυες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Βλάβη παρουσίασε το μεσημέρι το σύστημα θέρμανσης του γυμναστηρίου. Επιστρατεύτηκε η Πυροσβεστική, που αναζητούσε πιθανή διαρροή.

Γρεβενά – Δεσκάτη: Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έφτασαν στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών τρία λεωφορεία με 150 πρόσφυγες, προερχόμενους από την Καλαμπάκα. Κάποιοι απ’ αυτούς ξεκίνησαν με τα πόδια με προορισμό την Ειδομένη. Άλλο ένα λεωφορείο έφτασε στη Δεσκάτη με 60 άτομα που θα φιλοξενηθούν στον Ορειβατικό Σύλλογο.

Τέμπη: Σχεδόν 700 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στην εθνική οδό στον χώρο στάθμευσης των παλιών διοδίων. Χθες το πρωί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και είχαν την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι εντός της ημέρας θα αναχωρούσαν για τα σύνορα. Εκκληση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τρόφιμα, νερά και κουβέρτες.

Καλαμπάκα: Το καφέ-εστιατόριο «Όασις» στο Μουργκάνι Καλαμπάκας έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο μεταναστών. Οι πρώτοι πρόσφυγες που είχαν φιλοξενηθεί σ’ αυτό αναχώρησαν, αλλά χθες έφτασαν άλλα έξι λεωφορεία με 350 πρόσφυγες.

Λαμία: Εικόνες εξαθλίωσης πάνω στην εθνική οδό βίωσαν περίπου 1.500 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε 30 λεωφορεία τα οποία ακινητοποίησε η Τροχαία έξω από τη Λαμία. Περισσότεροι από 100, που διανυκτέρευσαν σε βενζινάδικα, ξεκίνησαν χθες πεζοί για τα σύνορα. Ο διευθυντής της Τροχαίας τούς έπεισε να γυρίσουν, λέγοντας πως η απόσταση είναι σχεδόν 450 χιλιόμετρα και πως κινδυνεύει η ζωή τους. Άλλοι κινήθηκαν προς την πόλη της Λαμίας αναζητώντας άλλα μεταφορικά μέσα. Η Τροχαία άρχισε να διοχετεύει σταδιακά τα λεωφορεία προς τη Β. Ελλάδα.

AIΓΑΙΟ

Από το προσφυγικό κύμα δεν γλύτωσαν ούτε τα νησιά του Αιγαίου που βουλιάζουν από κόσμο :

Λέσβος: Μετά τη χθεσινή αναχώρηση 2.513 προσφύγων για Πειραιά και Καβάλα, στο νησί παραμένουν λιγότεροι από 2.000, οι οποίοι αναμενόταν επίσης να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Με δεδομένη τη μείωση των ροών λόγω ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση προς το παρόν διαχειρίσιμη.

Χίος: Περίπου 700 άτομα βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας στην πόλη της Χίου. Χθες απογράφηκαν στο hotspot 15 άτομα, ενώ χθες δεν καταγράφηκε ροή ούτε ενός πρόσφυγα στο νησί.

Σάμος: Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες φιλοξενούνταν χθες στο νησί. Τη σίτισή τους έχει αναλάβει προσωρινά ο Δήμος Σάμου, έπειτα από την αποχώρηση της ΜΚΟ που είχε την ευθύνη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται αυτό να ανατεθεί στον στρατό.

Καστελόριζο: Η κατάσταση στο ακριτικό Καστελόριζο είναι δύσκολη. Χθες έφτασαν στο νησί περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, αριθμός που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων. Το πόσοι παραμένουν εκεί εξαρτάται από το αν το πλοίο της γραμμής μπορεί να κάνει το δρομολόγιο προς τη Ρόδο λόγω του καιρού. Αν υπάρχει απαγορευτικό, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο πολιτιστικό κέντρο του νησιού είναι πολλές εκατοντάδες.

Λέρος: Το νησί σηκώνει μεγάλο βάρος καθώς σε καθημερινή βάση φτάνουν περίπου 500 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρονται κυρίως από το Φαρμακονήσι. Είναι ένας μεγάλος αριθμός ακόμα και για τα δεδομένα του νέου hotspot, το οποίο έχει δυναμικότητα 600 κλινών. Προχθές έφυγαν με το πλοίο για τον Πειραιά περισσότερα από 1.000 άτομα, και οι φορείς του νησιού επισημαίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να ναυλωθούν πλοία αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Κως: Περίπου 400-500 πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα στην Κω. Ακόμα και η δημιουργία του hotspot στο νησί μπορεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, να μην αποδειχθεί αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, δεδομένης της μεγάλης αύξησης που αναμένεται μόλις έρθει η άνοιξη.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας