Ένα usb…χιλιάδες συναλλαγές

Ένα usb…χιλιάδες συναλλαγές

Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε από τον Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας HSBC ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης. Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Καλογήρου συναντήθηκε  την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί και παρέδωσε στον εισαγγελέα την λίστα με τις συναλλαγές που παρέλαβε.

«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Η λίστα η οποία παρελήφθη σε USB, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές και κατατέθηκε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας «είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βουληση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τα «ευρήματα» από το στικάκι, ανοίγει το δρόμο για διώξεις μεγαλοφοροφυγάδων αλλά και για ένα συντονισμένο «χτύπημα» στην φοροδιαφυγή. Αν φυσικά η… εκμετάλλευση του usb γίνει με τον σωστό τρόπο και και τηρηθούν όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός!

Η νέα λίστα του «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ έχει κατατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν οι ύποπτες συναλλαγές.

Πως βρέθηκε στα χέρια της κυβέρνησης η νέα «λίστα λαγκάρντ»

Σύμφωνα με πληροφορίες η μυστική συνάντηση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου με τον Ερβέ Φαλτσιανί στον στο Παρίσι έγινε την προηγούμενη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο το ταξίδι του κ. Καλογήρου από τις Βρυξέλλες προς την γαλλική πρωτεύουσα δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν.

Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες το υλικό που παρέδωσε στον Καλογήρου ο Φαλτσιανί  περιέχει περί τις 500.000 συναλλαγές σε ελβετικές τράπεζες.

Αμέσως, από τη βελγική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός ζητά να ενημερωθούν δικαστικοί λειτουργοί στην Ελλάδα, κάτι που έκανε αμέσως ο Καλογήρου επιστρέφοντας στην Αθήνα. Επιπλέον ενημερώθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο πέρασε εχθές μέσω τροπολογίας η νομιμοποίηση αυτών των υλικών.

Ποια πρόσωπα είναι στο «στόχαστρο»

Εδώ και μήνες τρεις εισαγγελεις του Πρωτοδικειου διενεργούν μια παράλληλη έρευνα η οποια έχει να κάνει με καταγγελίες που αφορούν στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Σημαίνουσα θέση στη λίστα έχει το όνομα του πρώην συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, του επιχειρηματία Αγγέλου Μεταξά ο οποίος διαβιεί μόνιμα στο εξωτερικό, του Σαμπι Μιωνη, του τραπεζίτη Σπύρου Μεταξα και δυο ακόμη προσώπων. Ωστόσο μεχρι στιγμής η ερευνα βρισκεται σε πρώιμο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz χρειάζεται να διανυθεί αρκετός χρόνος έως ότου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιώνΣχόλια