Έναρξη σχολικής χρονιάς: Ψάχνοντας εκπαιδευτικούς με τα… κιάλια

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Ψάχνοντας εκπαιδευτικούς με τα… κιάλια

Με πολλά προβλήματα ξεκινάει ακόμα μια σχολική χρονιά στην Ελλάδα. Από την πρώτη κιόλας μέρα λείπουν χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ πολλά είναι τα σχολεία που δεν θα ανοίξουν σήμερα, αλλά σε μερικές ημέρες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν 6.700 κενά εκπαιδευτικών για τα οποία αναζητούνται τα κατάλληλα κονδύλια, ενώ την ίδια ώρα εγκρίθηκαν κονδύλια για 19.000 αναπληρωτές, 12.000 μέσω ΕΣΠΑ, 7.000 από εθνικούς πόρους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και οι 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα περισσότερα κενά σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εντοπίζονται στα σχολεία της Κρήτης, τον Πειραιά, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ανατολική και Δυτική Αττική και την Β’ Θεσσαλονίκης.

Ενώ όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμο, Χίο, Έβρο, αλλά και σε πολλά σχολεία της Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί είναι ότι εφέτος στην Αττική προσλήφθηκαν εκπαιδευτικοί μόνο σε έξι ολοήμερα, ενώ πέρυσι είχαν προσληφθεί σε 146 ολοήμερα σχολεία. 

Η κ. Κιάου επισήμανε ότι το θέμα με τα κενά διογκώθηκε λόγω των 3.500 συνταξιοδοτήσεων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ζητά από τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «να μεριμνήσουν για τη στοιχειώδη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της δικαιοδοσίας σας, με το υπάρχον προσωπικό και μέχρι την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας».

Στα Κύθηρα δεν ανοίγουν σήμερα

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Νηπιαγωγείο στο Λιβάδι Κυθήρων, ο αγιασμός θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου: «Ο Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Λιβαδίου δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα 10 Σεπτεμβρίου λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών. Ο Αγιασμός θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 11:00 πμ»!!!

Ροδόπη: Κενά… 160 θέσεων

Σε δηλώσεις του Ο Π. Βενετόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Είναι αμφίβολη η ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού τα κενά είναι πολλά, οι προσλήψεις αναπληρωτών αργούν, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών επίσης. Αποδεικνύεται και πάλι ότι έχει προηγηθεί κακός σχεδιασμός από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που οδήγησε την εκπαίδευση μέσα από την πεπατημένη οδό των μνημονιακών πολιτικών που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια».

Πολλά βήματα πίσω σε ζητήματα της σχολικής στέγης και της λειτουργίας των σχολείων, που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν, εν έτει 2015, τα οποία έχουν γίνει με ευθύνη των κυβερνήσεων, κατέδειξε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρήθηκε και συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών σ’ όλα τα επίπεδα στους δήμους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας

«Η νέα σχολική περίοδος ξεκινά με παρόντα όλα τα προβλήματα που δυσκολεύουν, παρεμποδίζουν την ανάγκη όλα τα παιδιά να μάθουν γράμματα, να προκόψουν, να γίνουν η νέα προωθητική δύναμη για την κοινωνία μας.

Συσσωρευμένα προβλήματα που απαξιώνουν τη μόρφωση, στραγγαλίζουν κάθε διάθεση για μάθηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Kενά εκπαιδευτικών (υπολογίζονται πάνω από 200 σ’ όλες τις βαθμίδες) που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων με 30 μαθητές, υποβαθμίζοντας και την ενισχυτική διδασκαλία.

Πλημμελής η υγιεινή και η καθαριότητα με τις προσλήψεις των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/των να είναι στον «αέρα».

Yπέργηρα και κακοσυντηρημένα κτίρια που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης, χωρίς αντικεραυνική προστασία, χωρίς σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό (σχολείο στεγάζεται σε κτίριο του 1870),με παντελή απουσία σύγχρονων χώρων αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Mειωμένη σημαντικά η οικονομική επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό για την συντήρηση και λειτουργία τους, αλλά και ανύπαρκτη την οικονομική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον ΚΑΠ, για τις λειτουργικές ανάγκες τους. Όλα τα προαναφερόμενα, έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής επιδρομής των μνημονίων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων και σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρήθηκε και συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών σ’ όλα τα επίπεδα στους δήμους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας» επεσήμανε ο κ. Πελετίδης.Σχόλια