Ενδοκυβερνητικός «πόλεμος» για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα

Ενδοκυβερνητικός «πόλεμος» για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα

Την ώρα που οι τέσσερις καναλάρχες, αλλά και όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μια τηλεοπτική άδεια, αναμένουν την πρώτη ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος, αντιδράσεις προκαλούν τα όσα έρχονται στο φως για τον έναν από τους υπερθεματιστές, τον Χρήστο Καλογρίτσα, αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία, βάσει των οποίων εξασφάλισε τη μία άδεια.

Αναλυτικότερα, το αγροτεμάχιο στην Ιθάκη, εκτάσεως 5.029 στρεμμάτων, που δήλωσε ο επιχειρηματίας ως εγγύηση στον πρόσφατο διαγωνισμό, προκαλεί ερωτηματικά και αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τον Alpha και το Star, ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας πρόκειται να καλύψει το ποσό για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας (52,6 εκατ. ευρώ) μέσω τραπέζης με εγγύηση το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο-βοσκοτόπι στην Ιθάκη, το οποίο όμως εμφανίζεται να ανήκει σε άλλον.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η εταιρεία «ΑΓΙΑ» με νόμιμο εκπρόσωπό της τον δικηγόρο Σπ. Καραμπάτσο, δώρισε στην εταιρεία Καλογρίτσα το 82% της εταιρείας, αλλά και τρία αγροτεμάχια στην Ιθάκη συνολικής έκτασης 5.029 στρεμμάτων, τα οποία μάλιστα διεκδικεί ως καταπατηθέντα ο δήμος Ιθάκης.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «Εμένα με παραξενεύει πάρα πολύ πώς είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να πάρει κανάλι να επικαλείται τέτοια στοιχεία», ενώ απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ αν «μπορούν να μπουν κανόνες με βοσκοτόπια» ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε: «Πώς μπορεί να επικαλείται τέτοια στοιχεία προκειμένου να του δώσουν τη δυνατότητα να θεωρεί ότι έχει άμεσα προς εκταμίευση τα χρήματα που του ζητούνται;».

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την κατάργηση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στις ιδιότητες του καναλάρχη και του εργολάβου, όπως αυτή προκύπτει από τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στο ΦΕΚ, σημειώνοντας ότι: «Με βάζει σε πειρασμό η σκέψη για τον βασικό μέτοχο και το κατά πόσο μπορούν οι εργολάβοι να είναι κάτοχοι καναλιών».

Για το θέμα, ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις και από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

«Οι ΑΝΕΛ έχουν μια ευαισθησία για τα θέματα της διαπλοκής και γι’ αυτό είπαμε ότι δεν θα πρέπει να κατέβει ο Καλογρίτσας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος, στα Παραπολιτικά 90,1, ενώ πρόσθεσε ότι «Όταν κάποιος διαγωνιζόμενος πατάει ένα κουμπί και λέει έχω τα χρήματα θα πρέπει να έχει τα χρήματα. Αν δεν τα έχει αυτό είναι απιστία κατά του Δημοσίου».Σχόλια