Έγγραφη διαβεβαίωση για αποφυγή μονομερών ενεργειών από την Αθήνα

Έγγραφη διαβεβαίωση για αποφυγή μονομερών ενεργειών από την Αθήνα

Έγγραφη διαβεβαίωση πως η παροχή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενη και όποιες μελλοντικές παροχές θα δίνονται μετά την άδεια των θεσμών θα καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή, νέα συνεδρίαση του Euro Working Group.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική πλευρά η ανάληψη της συγκεκριμένης δέσμευσης, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση παραβίασης των συμφωνηθέντων».

Το μνημόνιο ορίζει ότι σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να υπάρξει διάθεση χρημάτων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ποσό που θα διατεθεί θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς προτού διατεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα κριθεί αν θα «ξεπαγώσει» άμεσα η επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που «μπλοκάρισε» το Βερολίνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), μετά τις παροχές υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε διαπιστωθεί πλήρης συναίνεση των χωρών της Ευρωζώνης, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες διαβεβαίωναν ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης. Μάλιστα, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει της σημερινής συνεδρίασης.

 


Σχόλια