Αίνιγμα με Φίλη: Ψηφίζει ή όχι τα μέτρα;

Αίνιγμα με Φίλη: Ψηφίζει ή όχι τα μέτρα;

Ένας ακόμα πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στο Μαξίμου, εκτός από τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης, η ψήφιση των προαπαιτουμένων από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους όσον αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση αλλά και τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ σε συνεννόηση με το Βερολίνο.

Ένα από τα πρόσωπα που παρόλο που δεν εμφανίζεται στα ΜΜΕ, εδώ και αρκετό καιρό, αλλά σε συνομιλίες που έχει με διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , φαίνεται σκεπτικός για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα είναι ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, απ’ότι λένε οι πληροφορίες του ereportaz.gr, φαίνεται να έχει διατυπώσει τις ενστάσεις του για τα μέτρα και κυρίως αυτά που αφορούν τα ενεργειακά και το αφορολόγητο.

Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, σε περίπτωση που ο Νίκος Φίλης δεν ψηφίσει τα νέα μέτρα στη Βουλή, δεν προτίθεται να κρατήσει την έδρα του αλλά να τηρήσει αυτό που λέει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα.

«Να ερωτηθεί ο λαός»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News (Κυριακή 29 Ιανουαρίου), o πρώην Υπουργός Παιδείας είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του όσον αφορά τα επικείμενα μέτρα λέγοντας πως πρέπει να ερωτηθεί ο λαός. «Αν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μια νέα ταπείνωση σε βάρος της χώρας, τότε θα δοκιμαστεί τραγικά ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός. Τέτοιες εξελίξεις δε μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Ο ισχυρός Νίκος Φίλης»

Αυτό, που δεν αγνοεί το Μαξίμου είναι ότι ο Νίκος Φίλης είναι πολύ ισχυρός στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόλις με 4 σταυρούς διαφορά – 1308 έναντι 1312 του Ευκλείδη Τσακαλώτου – δεύτερος Νίκος Φίλης, επιβραβεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Οκτωβρίου για την πολιτική που άσκησε στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και το μέτωπο που είχε με την εκκλησία.

«Είμαι Σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ» 

Στο μέτωπο που είχε ο Ν. Φίλης με την εκκλησία, κατά γενική ομολογία δεν στηρίχθηκε από το Μαξίμου, αφού «καθαιρέθηκε» στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου από τον Πρωθυπουργό. Σε συνέντευξή του πάλι στη Real News (13 Nοεμβρίου 2016) ο πρώην υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφέροντας πως»με τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πολιτική του αυτονομία»

«Είμαι αριστερός και ΣΥΡΙΖΑ. Σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσω τη μάχη με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου στη νέα πραγματικότητα το κόμμα να είναι ένα σύγχρονο, αριστερό, συλλογικό και όχι αρχηγικό κόμμα», έλεγε ο Νίκος Φίλης, ο οποίο πρόσθετε πως «βεβαίως και η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει πότε θα ανοίξει τα μέτωπα. Είχε επιλέξει όμως τη συγκεκριμένη πολιτική». «Τι άλλαξε εν συνεχεία; Εγώ δεν ασκούσα δική μου πολιτική, αλλά την πολιτική της κυβέρνησης. Τι άλλαξε, λοιπόν;», αναρωτήθηκε.

Η κυβέρνηση υποκύπτει στην πίεση και δίνει την εντύπωση ότι υποχωρεί η πολιτική της αυτονομία. Ο ανασχηματισμός που έγινε δείχνει να αμφισβητεί την πολιτική αυτονομία της κυβέρνησης», επεσήμανε τότε ο Νϊκος Φίλης.

Ρ.Λ.Σχόλια