Ενισχύονται οι δυνάμεις της Frontex με 291 συνοριοφύλακες σε Ελλάδα & Ιταλία

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Frontex με 291 συνοριοφύλακες σε Ελλάδα & Ιταλία

Την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με 291 επιπλέον συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στα λεγόμενα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, αποφάσισαν 19 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, στις 2 Σεπτεμβρίου η Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, έτσι ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνδράμουν στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Ωστόσο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μόνο έξι χώρες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανθρώπινο δυναμικό, με 48 συνοριοφύλακες.

Τελικά, στο πλαίσιο της Συνόδου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» και να ανταποκριθούν στο αίτημα της Frontex.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη, για πρώτη φορά, να παράσχουν ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων. Εκτιμώ ότι έχουν ανταποκριθεί με το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, που έχει προσφερθεί ποτέ», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ευελπιστώντας πως θα επιτευχθεί τελικά και ο στόχος των 775 συνοριοφυλάκων. «Τα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθήσουν να συνδράμουν, ακόμη και αν η προθεσμία έχει περάσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέχρι στιγμής ανταπόκριση, καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της Frontex.Σχόλια