Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο Νίκος Μανιαδάκης

Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο Νίκος Μανιαδάκης

Με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ο Νίκος Μανιαδάκης ξεκινά τον δικαστικό του αγώνα με την ιδιότητα πλέον του κατηγορουμένου στο σκάνδαλο της Novartis.
Ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανίστηκε στις 08.30 ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, όπου θα προσπαθήσει να πείσει πως δεν είναι ύποπτος φυγής, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος θα υποστηρίξει πως ήταν πάντοτε παρών όταν του το ζήτησε η Δικαιοσύνη. Για αυτόν τον λόγο θα ζητήσει να μην επικυρωθεί από το δικαστικό συμβούλιο η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμη η δίωξη σε βάρος του νομικά αλλά και ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, θα ισχυριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, συνεπώς δεν μπορεί να κατηγορείται με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Εξαιτίας άλλωστε αυτών των διατάξεων, η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει τον φέρνει αντιμέτωπο, σε περίπτωση καταδίκης, ακόμη και με την ισόβια κάθειρξη.
Επιπλέον, ο άλλοτε σύμβουλος δύο πρώην υπουργών Υγείας θα εμμείνει πως δέχτηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς προκειμένου να μιλήσει για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα και επειδή δεν δέχτηκε, κατέστη κατηγορούμενος.
Παράλληλα, ο Νίκος Μανιαδάκης θα ισχυριστεί πως είναι αβάσιμη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα που τον εμπλέκει, επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ανακάλεσε στη συνέχεια όσα είπε σε βάρος του.
Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που καλείται να αποφασίσει την ώρα που η δικογραφία σε βάρος του Νίκος Μανιαδάκη βρίσκεται, ήδη, στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, η οποία, αφού τη μελετήσει, αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η έρευνα για τον Νίκο Μανιαδάκη στρέφεται και στο ενδεχόμενο να έχει διαπράξει τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να αξιολογεί όλα τα στοιχεία της υπόθεσης λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορουμένου.

Σχόλια