«Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή: Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Βούτση

«Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή: Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Βούτση

Άγρια κόντρα μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Νίκου Βούτση προκλήθηκε στο παραπέντε της ψηφοφορίας μετά την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής στην μομφή που του έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «παζάρι» με το ακροδεξιό μόρφωμα προκειμένου η Χρυσή Αυγή να στηρίξει το εκλογικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε ότι σε συνέντευξή του είπε ότι όλες οι ψήφοι είναι «ευπρόσδεκτες» ακόμα και της Χρυσής Αυγής εξηγώντας ωστόσο ότι «έπραξα όπως όφειλα ως Πρόεδρος της Βουλής».

«Κάντε μου πρόταση μομφής ή αποσύρετε τις καταγγελίες» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο.
«Την ανάγκη φιλοτιμία κάνετε» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να υπενθυμίσει: «Μιας και με ρωτάτε για την αξία της ψήφου να σας θυμίσω κάτι τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Είπε τότε ότι δεν ενδιαφέρεται να βγει Πρόεδρος με την στήριξη της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε και εσείς το ίδιο;».

Κατηγόρησε δε τον κ. Βούτση για «Σοου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας».

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την κεντρική του τοποθέτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αναζητούσε μέχρι τέλους την στήριξη της Χρυσής Αυγής για το εκλογικό νομοσχέδιο υπενθυμίζοντας και τις σχετικής δηλώσεις του κ. Βούτση.
Η αναφορά προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Βουλής που τον διέκοψε για να τον προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του.

Ο ίδιος επιχείρησε στην αρχή να απαντήσει από το βήμα του προέδρου ενώ μετά από τις σχετικές διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ αναγκάστηκε να κατέβει στα βουλευτικά έδρανα.
Από εκεί είπε «πίστευα ότι δεν θα υιοθετούσατε σε αυτή την διαδικασία την πολιτική αθλιότητα την οποία διακίνησαν κεντρικά στελέχη σας» ενώ όταν είδε ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομιλούσε με τους συνεργάτες του είπε: « … μη μουρμουράτε … θέλω να με ακούσετε».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι το κοινοβούλιο λειτουργεί με  300 βουλευτές και πως «μόνο φέτος έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες κατ άρθρων. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών».

Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα είπε «σε ερώτηση που έγινε για το κατά ποσο είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής απάντησα όπως όφειλα ως Πρόεδρος της Βουλής» για να ξεκαθαρίσει ότι «Δεν έχουμε μιλήσει με την Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και ως εκ τούτου περιμέναμε τα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι θέση ευθύνης. Αυτά που απάντησα δεν αποτελούσαν πρόσκληση στην Χρυσή Αυγή».

Κορύφωσε δε την επίθεση προς την ΝΔ λέγοντας «Επι 20 ημέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι επιδιώκαμε την συνεργασία με την Χ.Α . Ηρθε η συζήτηση εδώ για να αποδειχθεί ότι η ΧΑ συμπαρατάσσεται με το μετωπο των δυνάμεων που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Ενόψει ότι αυτή η βουλή με μια σημαντική πλειοψηφία θα αποφασίσει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής μετέρχεστε και υιοθετείτε την πολιτική αθλιότητα την οποια ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόμματός σας με παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας.  Είναι λυπηρό ότι μιλώντας για θεσμικά ζητήματα και για την Δημοκρατία υπάρχει σύμπλευση ακραίων αντιλήψεων που διακινούν αυτή την πολιτική αλητεία σε συνεργασία με μια δημοσιογραφική αλητεία».

«Γράφηκαν πράγματα που θα έπρεπε να τα αποδοκιμάσετε και να πείτε ότι εδώ γίνεται δημοκρατική και πολιτισμένη ζητηση και όχι ότι το σχέδιο αυτό ήταν σχέδιο σε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή» συνέχισε σε άλλο σημείο: «Ως άτομα  εδώ έχουμε δώσει αυτές τις δεκαετίες αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με το φασισμό και τους εκπροσώπους τους. Ότι δεν έχουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στις δικές μας προσπάθειες και όχι στην δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα. Οι δικές σας αντιλήψεις δημιουργούν τις ρατσιστικές, ομοφοβικές, ακροδεξιές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη».

Προκάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη είτε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντιον του είτε να αποσύρει την καταγγελία και να καταδικάσει «όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η έκβαση της συζήτησης απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις έναντι της απλής αναλογικής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα περίμενα ο Πρόεδρος να υπηρετεί το αξίωμα με περισσότερη ψυχραιμία» ενώ πρόσθεσε «Μιας και με ρωτάτε για την αξία της ψήφου να σας θυμίσω κάτι τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Είπε τότε ότι δεν ενδιαφέρεται να βγει Πρόεδρος με την στήριξη της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε και εσείς το ίδιο;»

«Σοου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας κάνετε» συνέχισε για να προσθέσει «Σέβομαι και τιμώ τους Αγώνες της Αριστεράς δεν ήσασταν  οι μόνοι που πολεμήσατε. Ημουν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών από την χούντα. Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μου ήμουν σε εξορία. Μαθήματα Δημοκρατίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη Δημοκρατία δεν δέχεται»Σχόλια